Rendszerüzenet
2016. február 23.

Egyházkerületi lelkésztalálkozó több mint 350 résztvevővel

Csaknem 20 év után ismét lelkésztalálkozót szervezett a Tiszántúli Református Egyházkerület. A Református lelkipásztor vagyok című eseményt február 20-án tartották a debreceni Nagytemplomban. A találkozón több mint 350 lelkész vett részt.

alt

A találkozó célja a református lelkészi identitás erősítése volt, a lelkipásztorok összetartozásának megélése, a lelkészi szolgálatok segítése kerületi szolgálati ágak által. Az alkalomról Püski Lajos, a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség lelkipásztora, a Missziói Bizottság elnöke, mint az alkalom egyik szervezője elmondta, hogy az egyházkerületben több mint négyszáz gyülekezet és csaknem hatszáz lelkipásztor van. A lelkészek azonban ilyen nagy körben csaknem 20 éve nem találkoztak, így az eseményre minden felszentelt lelkészt meghívtak.

alt

A délelőtti programban három gyülekezeti tag számolt be arról, hogy mit jelent lelkipásztora az életében, mintegy tükröt tartva a jelenlévő lelkészek elé. Ezt követően 25, 15-17 fős kiscsoportokban beszélgettek a résztvevők arról, hogy miért lettek lelkipásztorok, milyen örömök és nehézségek tarkították eddigi szolgálatukat és miben lenne szükségük segítségre.

A délután már plenáris üléssel folytatódott a Nagytemplomban, ahol bemutatkoztak azok az egyházkerületi intézetek, amelyek a lelkipásztorok hétköznapi feladataiban nyújthatnak segítséget, valamint rövid beszámolók is elhangoztak a kiscsoportokban felmerült kérdésekről. A lelkészek többek között a romaközösségekkel való kapcsolat kialakításában, a női lelkipásztorok egyházon belüli helyzetében valamint az adminisztrációs feladatok elvégzésében látták a legtöbb problémát.

alt

Az alkalom ezután a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének tájékoztatójával folytatódott. Fekete Károly kiemelte, hogy egyik fontos feladatának tekinti az erők összefogását. Hangsúlyozta, úgy érzi, újra kell építeni az egymásba vetett bizalmat ahhoz, hogy a lelkészek együtt építhessék újra az egyházat. Éppen ezért kérte, hogy mindenki törekedjen a szolgálati kapcsolatainak megerősítésére. Új szövetséget kell kötni egymással a megújulásért, ahhoz, hogy megelevenedő istentiszteteken vehessenek részt a teljes lényükben jelenlévő lelkészek és gyülekezeti tagok.

A Tiszántúl püspöke úgy véli, belső programra van szükség a megújuláshoz, éppen ezért indult el a Hirdesd az Igét program, de a kampányszerű jelenlét nem elég a valós változáshoz, ezért ez a projekt felnőttképzési programként folytatja munkáját, amely kimondottan a hétköznapi szolgálatokhoz nyújt majd segítséget.

alt

Kapcsolódó galéria:

 

Ezek mellett Fekete Károly kiemelte a cigánymisszió, valamint a hittan és vallástanárok munkájának fontosságát és ezen feladatok ellátásának segítését. Emellett elrendelte a Mennybemenetel ünnepének mélyebb megismertetését és a tiszántúli református fenntartású iskolákban ennek méltó megünneplését az intézményekben, hogy a hétköznapra eső ünnep ne sikkadjon el.

A püspöki tájékoztató után úrvacsorás istentisztelettel ért véget a találkozó. A következő hetekben megtörténik majd a lelkészértekezlet kiértékelése a kiscsoportokat vezető lelkipásztorokkal és a Missziói Bizottság tagjaival, hogy ennek alapján határozzák meg a találkozások rendjét és a bizalomépítés további teendőit. 

Fotók: Barcza János