Rendszerüzenet
2016. február 12.

Kápolnaavató a felújított Kollégiumban

Felavatták február 12-én, 11 órától a Debreceni Református Hittudományi Egyetem felújított épületében az intézmény első saját kápolnáját.

alt

Az Oktatási–nevelési Infrastrukturális Fejlesztés a Debreceni Református Kollégium Történelmi Intézményeiben című felújítási program, melynek pénzügyi alapjait a kormányzat anyagi támogatása teremtette meg, újabb jelentős állomásához érkezett. 2015 szeptember elejére elkészült az egyetem épületének csaknem teljes rekonstrukciója, melynek keretében a volt tanítóképző főiskola szervezeti egységei is méltó elhelyezést kaptak. Megújult valamennyi tanszék, tanterem, közösségi tér és a parkosított belső udvar is, miközben az egyetem volt két könyvtára is új telephelyet kapott. A Kollégium épületének teljes felújítása több mint 2 milliárd forintból valósult meg.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek eddig nem volt kápolnája, de a felújítás alkalmával végre lehetőség nyílt a kialakítására az épület keleti szárnyában. A kápolna belsőépítészeti munkálatai és berendezése 2015 januárjának végére készült el. A kápolnát Balogh Balázs és Patocskai Mária tervezték, a faliszőnyegeket és terítőket pedig a tavaly elhunyt iparművész, Madarász Kathy Margit készítette.

alt

A hiánypótló szakrális helyet Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke avatta fel. Igehirdetésében kiemelte, hogy nagyon régóta várták ennek a helynek a kialakítását, amely végül két egykori diákszoba helyén jöhetett létre. Az elmúlt évtizedekben leválasztott folyosó részeken, pincében, tanszéki vagy diák szobában vonultak félre az elcsendesedésre vágyók. Új impulzusokra kell találni ebben a teremben! Olyan hely kell legyen, ahol akár tanár, akár diák rátalál az Úrra és az Isten által vezérelt útra – hangsúlyozta prédikációjában Fekete Károly.

alt

Az ünnepi alkalmon Dr. Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, a Debreceni Református Kollégium Igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a kollégiumi beruházás fontos állomásához érkezett ezzel a nappal, amikor felavatják a kápolnát. A napokban kezdődik a második félév, amelyet a most zajló csendes napok előznek meg. A program záró alkalmának vasárnap pedig már az új kápolna ad otthont. „Spirituális tartóoszlopa a felújított épületnek a kápolna”- emelte ki Bölcskei Gusztáv.

A szakrális hely felavatása után az érdeklődők körbejárhatták a felújított épületet, amely a megújulás után az első emeleten teljesen körbejárhatóvá vált.

Fotók: Barcza János