Rendszerüzenet
2016. február 09.

Megújult az Árpád téri templom tornya

A Debrecen-Árpád téri református templom megújult tornyáért adtak hálát február 7-én. Az ünnepi istentiszteleten elhangzott, hogy a beruházás az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati források segítségével csaknem 42 millió forint összegből valósult meg, az adományokból összegyűlt önerő felhasználásával pedig jelenleg is folynak belső munkálatok.

Az istentiszteleten a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, aki kiemelte, hogy a templom mindent kifejez, ami bennünk kialakíthatja az Istenképet. „Prédikáló ház, üzenete van, Isten köztünk létének szimbóluma”- mondta Fekete Károly, majd hozzátette, hogy tragikus, ha egy gyülekezet élete nem Jézus központú, mert az Úr akarata, hogy minden népnek háza legyen az Ő háza.

A templomba olyanoknak kell jönni, akiknek szükségük van az Úr diakóniájára, a ma embere pedig épp ilyen, bár Jézus mindenkit be kíván fogadni. Megszentelés pedig csak ott van, ahol Jézus áll a középpontban. Ma is nehezen kerül Krisztus a középre, mert sokan eljutnak a vallásosságig, de Jézushoz kevesen, pedig áttörés csak úgy lesz, ha beengedjük Jézust az életünkbe, a döntéseinkbe, mert a rossz dolgok legyőzéséhez Isten igazságaira van szükségünk- emelte ki a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Fekete Károly prédikációja végén kiemelte, hogy a felújított torony a felújítás folytatását hívja, ahogy hívja Krisztust is, aki bennünket képes renoválni.

Az alkalmon Debrecen polgármestere kifejtette, hogy a torony felújítása szimbolikus jelentőségű, mert nincs olyan templom, amelyiknek a tornyát meg ne néznénk, így az égre ne emelnénk tekintetünket. Minden templom hitet, tiszteletet ad azoknak, akik reményt találnak falai között, ezért a város támogatja az Árpád- téri templom felújítási munkáinak folytatását- hangsúlyozta Papp László, aki kiemelte azt is, hogy mivel Debrecen a reformátusok szellemi központja, így a városnak is fontos a reformáció 500. évfordulója, ezért bízik benne, hogy közösen méltó módon meg tudják ünnepelni a jubileumot.  A város elkötelezett, éppen ezért a Tiszántúli Református Egyházkerület elnöksége által meghirdetett Reformációi Emlékmű felállításához szükséges összeg felét átvállalja- mondta Papp László, polgármester.

Ahogy a templom tornya áll, úgy kell nekünk élnünk, azaz Istenre nézve, egyenesen állva és magasabb szellemi szintet elérve- mondta a hálaadó istentiszteleten a Debreceni Református Egyházmegye esperese. Vad Zsigmond kiemelte, hogy a torony hívogat, még pedig Isten útjára, éppen ezért kívánta, hogy új fényében is töltse be ezt a küldetését is.

Kapcsolódó galéria:

 

Részletek az eddigi felújításokról: Jelenlegi felújítás előtt a templom erősen leromlott állapotban volt, a folyamatos beázások miatt a külső homlokzat, főleg a főtorony erkélyek körüli része, életveszélyessé vált. Ezért a templom főbejáratát már nem lehetett használni, a gyülekezet egy hátsó oldalbejáraton járt be. A templom belső terében is jelentős gondot okoznak a beázások, a lépcsőházakban régóta tapasztalható a vakolat hullása. Az orgona körül ez már olyan mértékű, hogy két évvel ezelőtt le kellett veretni a laza vakolatot. A templomtéri ablakok körüli vakolat hiányos, így az ablakok rendkívül huzatosak, semmilyen hő- és hangszigetelési funkciót nem látnak el. A templom fűtése korszerűtlen, elavult, a magas gázszámla mellett is csak 4-11 fokra lehet felfűteni a téli hónapokban. Önerőből két éve megtörtént a két óratorony tetőszerkezetének acélgerendákkal történő alátámasztása, a hibás bádogozás és a palaborítás kiigazíttatása.  A templom lábazati vizesedése miatt szinte az egész templomban, körbe a vakolat – körülbelül 1-1,5 méter magasságig – omladozott, így a gyülekezet, a helyi büntetés végrehajtási intézett fogvatartottainak önkéntes munkájával kiegészítve, a vakolatot a szükséges magasságig leverte, hogy a téglafal ki tudjon száradni. 2011-ben egy KIM pályázaton nyert 3 millió forint segítségével, a főbejárat és a két első oldalbejárat ajtaja újult meg, a templom orgonakarzat alatti része leválasztásra került egy üvegfallal. Az így kialakított tér alkalmas az istentiszteletek alatt a kisgyermekes családok számára, továbbá gyülekezeti rendezvények, kiállítások megtartására is. Habár a teljes templom átfogó felújításra szorul, a jelenlegi pályázati támogatás csak a legszükségesebb problémák megoldására nyújtott lehetőséget, így most a fő- és a két óratorony felújítása valósult meg. A jövőben szeretné külsőleg és belsőleg is teljesen felújíttatni a templomot valamint az orgonát is a gyülekezet, így most ezen munkálatokra keresnek forrásokat.

Fotók: Barcza János