Rendszerüzenet
2016. január 25.

Isten csodáit a romokon is hirdetni kell

„Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!- köszöntötte az Ökumenikus Imahét alapigéjével a jelenlévőket az imahét záróalkalmán, január 24-én a debreceni Nagytemplomban Fekete Károly. Az istentisztelet a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének rövid köszöntésével kezdődött. 

„Égő gyertyát és egy tál sót hoztunk be mi, az alkalmon szolgálók, mert Jézus mondta: „Ti vagytok a föld sója és a világ világossága”- mondta beszédében a Tiszántúl református püspöke, aki kiemelte azt is, hogy ezek a szimbólumok nem önmagukért vannak, hanem azért hogy hatást fejtsenek ki. El kell hinnünk mindkét szimbólum jelentőségét, fel kell ismernünk mikor, milyen módon kell eleget tennünk keresztény küldetésünknek, ami az Úr tetteinek hirdetése!- mondta Fekete Károly.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének köszöntőjét követően Bereczki Lajos, a Baptista Teológiai Akadémia rektor-helyettese igeolvasással, Kocsis Fülöp, görög katolikus érsek-metropolita előimával szolgált, Isten Igéjét az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette.

Fabinyi Tamás prédikációjában kiemelte, hogy az örömhírt tovább kell adni! Nem a család és egyházpolitika a fontos, hanem az hogy az Úr küzd értünk. Nem keletre és nyugatra vagy jobbra és balra kell néznünk, hanem fölfelé, mert Isten kegyelme Jézus Krisztusban eljött hozzánk és ezt kell továbbadnunk! Nem szabad, hogy elkeseredett keresztények legyünk! Vannak romos gyülekeztek, templomok, de a romokon is hirdetnünk kell Isten csodáit- mondta az evangélikus püspök, majd hozzátette: „Isten népe szenved, ha gyengék a tartóoszlopok, ezért imádkozzatok mindannyian püspökeitekért”, de ne megszokásból, hanem szívből, hogy ne térjenek le az útról!

„Én azért imádkozom, hogy megvalósuljon az egyház egysége, a keresztség is egy, úgy az úrvacsora is egy lehet. És ha a teológiai vitákat, kérdéseket békésen megvitatjuk, akkor az oltár közösségében egyek lehetünk. Amíg ez nem valósul meg addig törékeny az egységünk”- hangsúlyozta Fabinyi Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke.

Kapcsolódó galéria:

 

Az igehirdetés után az Apostoli Hitvallást Réz-Nagy Zoltán evangélikus lelkész, a Záróimát és az Úri imát Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök végezte. Szolgálatot teljesített az alkalmon az Egyesített Ökumenikus Kórus is. Az istentisztelet végén Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese a hirdetésekben elmondta, az ökumenikus imahét perselyadományát a debreceni egyházi fenntartású roma szakkollégiumok támogatására ajánlották fel a felekezetek.

Fotók: Barcza János