Rendszerüzenet
2016. január 22.

Krisztus ma is csodát tesz értünk

8 debreceni templomban és imaházban szerveznek istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért az idei Ökumenikus Imahéten, amelynek első alkalmát január 17-én, Debrecenben a görög katolikus templomban tartották. A közös alkalmak alap-igéje: „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük. Január 20-án a Szent Anna Római Katolikus Székesegyház adott otthont az istentiszteletnek, amelyen a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Fekete Károly prédikációjában kiemelte, hogy az istentiszteleten Istennek van mondanivalója felénk és nem engedhetjük, hogy az üzenet elvegye figyelmünket az alól, ami igazán le kellene, hogy kössön, mert ha nem halljuk meg az üzenetet, hiába veszünk részt az istentiszteleten, misén. Sok minden van, ami nem engedi, hogy meghalljuk az Igazi Szót, legyen az a saját életünk gondja vagy a média, de „az istentisztelet lehet az a biztos hely, ahol azért szól, mindenek ellenére szól és nekünk, keresztényeknek meg kell hallani azt, hogy az Igét semmi más nem tudja pótolni”. Sok minden van, amit azonban szívesebben meghallanánk, sok ajánlatot kapunk. Van, aki a csendet, van, aki a tetteket, a kezek evangéliumát, van, aki a törvény fontosságát ajánlja és bár mindegyikre szükség van, de az Igét semmi sem helyettesítheti!- hangsúlyozta a Tiszántúl református püspöke.

„A magvető Krisztus átváltoztató erő és ebben nincs vita közöttünk, hogy ez az átváltoztatás, közös, ökumenikus, mert ez a krisztusi átváltoztató erő az, ami minden időben népe megmentésén munkálkodik, azért jött, hogy beteljesítse a szövetséget és új örömmel ajándékozza meg. Krisztus felkínálja az egymásra találás örömét is és képes ma is csodát tenni értünk” - emelte ki a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Nem a mai világhoz kell igazodnunk, mert onnan torzulás jön, hanem Krisztust kell hirdetnünk és ennél semmi sem lehet fontosabb! Isten országának kitejesedését semmi sem tudja meggátolni, és ez arra ösztönöz, hogy egyre nagyobb nyitottsággal, odaadással befogadjuk az Isten hatékony szavát és egész személyiségünkkel az Isten országának jeleivé váljunk mi is debreceni keresztények- mondta prédikációja végén Fekete Károly, aki mellett igei köszöntéssel szolgált az alkalmon Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök is.

Kapcsolódó galéria:

 

Debrecenben az idei ökumenikus imahét perselyadományait a cívisvárosi egyházi fenntartású roma szakkollégiumok támogatására ajánlják fel a felekezetek.

Fotók: Barcza János