Rendszerüzenet
2016. január 21.

„Ne félj, hanem szeress!”

Január 17-én kezdődött és 24-én ér véget az Ökumenikus Imahét a Tiszántúli Református Egyházkerületben is. Fekete Károly püspök a szegedi Dómban prédikált január 19-én.

Az ökumenikus alkalmon a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László az ökumenikus mozgalom kialakulásáról beszélt. „A múlt század elején, amikor megfogalmazódott a vágy a mai értelembe vett ökumenikus mozgalom iránt, akkor az ok elsősorban az volt, hogy a missziós országokban megfogalmazták a keresztények felé, hogy „mit akartok ti tanúságot tenni Krisztusról nálunk, amikor egymás között sem tudtok igazából zöld ágra vergődni?” – mondta a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.

Kiss-Rigó László kifejtette, hogy a megosztottság botránya indította akkor az egyházakat arra, hogy ökumenikus mozgalom keretében tegyenek meg mindent az egység kifejezése és munkálása érdekében. „Sokat változott a világ. Ma elsősorban a kereszténynek mondott Európának van szüksége arra, hogy közösen tanúságot tegyünk. Az az Európa, amely tagadni akarja sokszor keresztény gyökereit, és amelyik úgy tűnik identitását veszítve súlyos betegségben szenved”- hangsúlyozta a római katolikus püspök, aki szerint a keresztények hitének megvallására van szükség ahhoz, hogy segítsük gyógyítani, megújulni közösségeinket, Magyarországot, Európát.

Az alkalmon igehirdetésében a szeretetközpontú látásmódot hangsúlyozta a Tiszántúl református püspöke, aki kiemelte, hogy a szeretet centrikus világkép olyan tudomány, amely adomány. A szeretetben nincs félelem, pedig ez az Istentől elszakadt embernél is megjelent, az Újszövetségben azonban ezt olvashatjuk: „Ne félj, hanem szeress!” Nem szeretni félelmetes dolog! A baj abban van, hogy a két érzés összefonódik bennünk és sokszor félünk szeretni- hangsúlyozta Fekete Károly. A félelemnek az ellenszere pedig nem a bátorság, hanem a szeretet, mert a teljes szeretet kiűzi a félelmet belőlünk.

Voltak és lesznek törvény centrikus, egocentrikus világlátásúak és bálvány centrikusságra hajlók. Ezeknek az embereknek barátjuk a megfélemlítés, mert amíg félnek tőlük kérdezni is, addig ők állnak a trónon- emelte ki a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, majd hozzátette: „ezeknek a világképeknek azonban lejárt az ideje a Karácsonyban hívő emberek szemében”! Volt valaki a világtörténelemben, akiben nem csak új alternatívát kaptak az emberi elképzelésen alapuló világképek, hanem ez leválthatja őket, mert a kicsinyességből és részlegességből kiemel minket és a teljességet adja nekünk a szeretet mellett! A szeretet centrikus világkép megjelent Krisztussal, és Isten Fia legyőzte a félelemre okot adó erőket. A halált, a törvényeskedést, a hamis isteneket, az önzést is maga alá gyűrte, nincs többé korlát, hogy az ember ne lásson tovább önmagán, mert Jézusban maga az Isten állt oda elénk, mégpedig szeretet köntösben, örömhírrel és szabadítással jött. „A mai este üzenete az, hogy ne feledkezzünk el erről a világképről, bármilyen irányba sodorjon bennünket az élet és teljesedjen ki bennünk a szeretet, mert csak a teljes szeretet tudja kiűzni életünkből a félelmet”- hangsúlyozta Fekete Károly.

Kapcsolódó galéria:

 

Az alkalmon szolgált Kocsis Fülöp görög katolikus érsek-metropolita is, aki Fekete Károly református püspökkel együtt vehette át Benyik György teológus, a kézzel másolt Szegedi Biblia fakszimile kiadását.

Fotók: Barcza János