Rendszerüzenet
2016. január 06.

Újra kell tanulni a békesség nyelvét

Ebben az évben lesz 215 éve annak, hogy a napóleoni háborúk idején megszületett a Békesség - óhajtás című költemény Virág Benedek tollából. A napóleoni háborúk kora elmúlt, de a békességóhajtás azóta is megmaradt – mondta a Kodály Kórus Újévi koncertje előtt a Nagytemplomban a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Fekete Károly, január elsején mondott köszöntőjében kifejtette, hogy a nagyvilágot elborító erőszak naponta szedi áldozatait. Szinte mindannyian áldozatul esünk a személyes kapcsolataink kis világát folytonosan károsító békétlenségnek.

alt

Divatos tanfolyamokon tanítják mostanság a konfliktusok menedzselését, de vajon lenne-e jelentkező olyan tanfolyamokra, amelyeken egymás megértésére, elfogadására, megbecsülésére oktatnák a résztvevőket, netán türelemre, megbocsátásra? Egyre többen kezeltetik magukat lelki panaszokkal, de vajon hányan fordulnak ahhoz a Krisztushoz, aki a szív békéjét kínálja követőinek? Hányan fogják fel, hogy az ember természetes létmódja a szeretet?- kérdezte Fekete Károly, aki szerint újra és újra elfelejtjük a békesség nyelvét, pedig újra lehet tanulni és csak így érdemes egymáshoz közelíteni ebben az esztendőben.

A lelkiismeret békességére vágyunk sokan, amely felhőtlen légkört, felszabadultságot, nyugalmat, belső derűt ad, ezért óhajtsuk csak bátran a békességet- hangsúlyozta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntője végé, majd kiemelte: „Juttasson el bennünket a békességóhajtás a békesség többlettudatára, amelyikből majd telik a szürke hétköznapokban is arra, hogy egyéni, családi, nemzeti és nemzetközi feszültségeket enyhítsünk”!

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke 2016 legfontosabb feladatait is ismertette, ezeket már a január 4-i munkatársi fogadáson, a Debreceni Református Kollégium Dísztermében.

alt

Fekete Károly beszéde elején elmondta, hogy 2015 a tájékozódás éve volt számára. A „Hirdesd az Igét” program révén sok közvetlen találkozásra nyílt alkalma lelkipásztorokkal, gondnokokkal, presbiterekkel, intézmények vezetőivel és munkatársaival. Találkozott a problémás területekkel éppúgy, mint a megoldásra váró feladatokkal. Látott eredményeket és részese lehetett sokféle örömnek és gyarapodásnak. A Tiszántúl 58 gyülekezetébe jutott el és összesen 130 igehirdetési szolgálatot végezett.

A találkozások, problémamegoldások és szolgálatok 2016-ban is folytatódnak. Az idei év legfontosabb eseményei közül a következőket emelte ki egyházkerületünk püspöke:

  • - Diakóniai és szociális intézményeink új szabályozókkal, szigorúbb és a segítségnyújtásban részesülőkre is vonatkozó ellenőrzésekkel szembesülnek, ebben nagyobb egymásra figyelésre, pontos adatszolgáltatásra és a határidők feszes betartására lesz szükség. Tisztázott lelkület, szakmaiság, átlátható gazdálkodás és összekapaszkodás szükséges, különösen is a házi segítségnyújtással foglalkozó intézményekben.
  • - Oktatási intézményeink színvonalemelése folyamatos feladat. Pedagógus-minősítési eljárások segítése. Felkészülés a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában a fiú- és leányinternátus együttélésére, hiszen az építkezés ütemesen halad és szeptemberben megnyitja kapuit az átépített internátus-épület.
  • - Szeptemberben elindul a DRHE romológiai képzése. A 12. órában vagyunk. Szegregációs vádak fogalmazódtak meg Biharban, miközben misszió elkötelezettségünk van több fronton is a cigányság felé (Tanoda-program, Wáli Szakkollégium, cigánymisszió helyi szinten, Református Szeretetszolgálat folyamatos segítsége több térségben is…). Az egyéni és a gyülekezeti érzékenyítés elodázhatatlan. 
  • - A Hittudományi Egyetem intézménytörténeti kötetének szerkesztése zajlik, amelyet tavasszal kézbe is lehet majd venni. A könyv újabb darabbal gazdagítja a 475. éves jubileum alkalmából megindult intézménytörténeti sorozatot.
  • - A „Hirdesd az Igét program” folytatódik, és a II. Helvét Hitvallás 450 éves jubileuma miatt koncentrálunk a reformátori alapokra is.
  • - A böjt idején a Missziói Bizottsággal együtt egyházkerületi lelkészértekezlet lesz a Nagytemplomban és a Kollégium termeiben.
  • - Szakmai konferenciával mutatkozik be kora-tavasszal az Egyházkerületi Pasztorációs Intézet.
  • - A hitoktatók és vallástanárok munkájának hathatós segítésében számít a DRHE Katechetikai Központjára Fekete Károly. A Központ létrejöttekor is az volt az eredeti célkitűzése, hogy szakmailag támogatja a gyülekezeti és intézményi katechetikai munkát.
  • -  Ahogyan évekkel ezelőtt elindult és jól megy a Lelkésztovábbképző Intézet munkája, úgy a hitoktatók-vallástanárok szervezett továbbképzése is a jövő feladata, mert a kötelező hitoktatással megnövekedtek a terhek, az elvárások és minden szakmai-módszertani segítség felfér, illetve a minőségi katechetikai munka gyülekezetépítő hatását jobban kell érvényesíteni.
  • - Nyáron a kórházi lelkészek nemzetközi konferenciája látogat el Debrecenbe. Ennek a programnak a fő szervezője Gaál Judit kórházlelkész.
  • - Általános és folyamatos feladat lesz az esztendő során a felkészülés a reformáció 500 éves jubileumára. Elkezdte munkáját az Egyházkerületi Reformációi Emlékbizottság is.
  • - Az idén az előrendezvények közül kiemelkedik a szeptember 23-24-ére tervezett Protestáns Középiskolák Versenye és Vándorkiállítása a Debreceni Református Kollégiumban. Ezt Győri József igazgató úr szervezi. 
  • - Több olyan évforduló is lesz 2016-ban, amely ad majd néhány feladatot:
  1. 450 éve fogadták el, 1566-ban a svájci városok és kantonok a II. Helvét Hitvallást közös hitvallásuknak;
  2. 450 éve, 1566. december 20-án halt meg Szegedi Gergely debreceni prédikátor, költő;
  3. 250 éve (1766. május 7.) született és 175 éve (1841. május 16.) halt meg Budai Ézsaiás kollégiumi professzor, tiszántúli püspök;
  4. 200 éve (1816. január 16-án) született és 125 éve halt meg (1891. október 8-án) Révész Bálint kollégiumi professzor, püspök;
  5. 150 éve (1866. december 6-án) született Pokoly József debreceni egyetemi tanár, egyháztörténész;
  6. 150 éve alapították a Debreceni Református Kollégium akadémiai tagozatán az Egyháztörténeti Tanszéket;
  7. 125 éve (1891. január 10.) született Karácsony Sándor egyetemi tanár;
  8. 60 éve tört ki az 1956-os forradalom.

 

Mindezen feladatok, események, jubileumok mellett, január 17-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából Ökumenikus Istentiszteletet tartanak Szatmárcsekén délelőtt 11 órakor a református templomban, február 5-én pedig a IX. Református Jótékonysági Bált rendezi az Egyházkerület a debreceni Kölcsey Központban. A bál ez évi támogatottja a szerbiai Maradéki Református Óvoda lesz.

Mindezekre a feladatokra és a 2016. esztendőre Isten áldását kérte a Tiszántúl püspöke.

Fotó: Barcza János