Rendszerüzenet
2016. január 01.

Az igazán nagy dolgok hitben dőlnek el

Jól esik mindenkinek az, ha kedvesen szólnak hozzá, kedvesen szólnak róla- mondta óévi igehirdetése elején a Debreceni Református Egyházmegye esperese. Vad Zsigmond, a nagytemplomi december 31-i istentiszteleten prédikációjában kiemelte, hogy lehet olyan életet élni, amely nem csak a másik ember, hanem Isten előtt is kedves.

Ma is sokan hirdetik, hogy Isten előtt csak az lehet kedves, aki törvényeit, parancsait hiánytalanul betartja, pedig hit nélkül senki sem lehet kedves az Isten előtt- hangsúlyozta Vad Zsigmond.  „Az Isten előtti kedvesség a hittől függ, de valójában mi a hit”?- kérdezte a nagytemplomi gyülekezet lelkipásztora, majd kifejtette: „A hit az Ige szerint a lélek szeme, látja a láthatatlan dolgokat. A hit a szem, a Szentírás a szemüveg, amelyen keresztül látunk”. A hívő embernek az a meggyőződése, hogy a láthatatlanok Isten ígéretén, kijelentésén alapulnak hit által és hit nélkül.

A hit egyedül Krisztusra néz és csak is hit által, kegyelemből tesz minket az örök élet várományosává az Úr. Hit által jutunk üdvözségre, és ami történik az életünkben, az valóban akkor jó, kedves és előremutató, ha hit által valósul meg és ez a legkisebb és a legnagyobb dolgokra is érvényes. Az egész Szentírás is azt tanítja, hogy az igazán nagy dolgok hitben dőlnek el - mondta a nagytemplomi gyülekezet lelkésze.

Sokan élik vallásos életüket hit nélkül. Ismerik a Bibliát, jószívűen adakoznak és eljárnak a templomba, de hit nélkül ez semmit sem ér- emelte ki a Debreceni Egyházmegye esperese, aki elgondolkodtatva feltette a kérdést, hogy nem azért gyengülhet-e életünk, egyházunk, mert ugyan vallásos, de nem hitben járó emberek közössége alkotja? ”Isten óvjon minket attól, hogy látszat egyház legyünk!”- hangsúlyozta végül Vad Zsigmond, aki kifejtette azt is, hogy a hit sohasem emberi erőből, meggondolásból születik, hanem Isten tette, ajándéka, amelyet Szentlelke által ébreszt bennünk. Szabad azt kérnünk az Úrtól, hogy minden hitben történjen az életünkben, a családunkban, a gyülekezetünkben, egyházunk, népünk életében, és akkor kíséri áldás szavainkat és tetteinket az újesztendőben is, ha a Lélek által képesek leszünk arra, hogy hit által szóljunk és cselekedjünk- mondta Vad Zsigmond esperes.