Rendszerüzenet
2015. december 21.

Az „összefogás napja”

Harmadik alkalommal szervezték meg a Tanyasi karácsony elnevezésű programot Debrecen nagycsere- halápi térségében. A program megszervezésében és lebonyolításában több segíteni szándékozó szervezet, így a Debrecen- Nagycsere- Halápi Református Missziói Egyházközség és Tanyagondnoki Szolgálatai mellett a DMJV Gyermekvédelmi Intézménye, a Dorcas Aid Hungary, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a helyi önkormányzati képviselők, a Rendőrség, a Haláp-Nagycserei Polgárőrség, Biblia Szövetség, Zrínyi Vadásztársaság, Nyírerdő Zrt., Víg Vándor Alapítvány is részt vállalt.

alt

December 16-án, Halápon, december 18-án pedig Nagycserén várták a református imaházba a rászorulókat, akik mintegy 5000 forint értékű tartósélelmiszer csomagot vehettek át, valamint ruhákat válogathattak maguknak. A kezdeményezés több évvel ezelőttre nyúlik vissza- mondta a nagycsere-halápi református lelkipásztor. „Öt-hat évvel korábban, a rendőrség kezdeményezésére jött létre ez az alkalom. Akkor tanyabejárásnak hívtuk. Együtt felkerestük a tanyákon élő rászorulókat és tartósélelmiszereket vittünk nekik. Ennek a hozadéka a mostani Szociális nap”- hangsúlyozta Jenei Zoltán, aki kiemelte azt is, hogy nagyon fontos, hogy az itt élők arcról is ismerjék azokat, akikhez adott esetben egy-egy problémával fordulhatnak, mert ha nem ismerik, nem alakul ki bizalom és nem jeleznek, ha baj van. Éppen ezért a Szociális napon jelen voltak az adott szervezek képviselői, akikkel beszélgethettek a rászorulók, valamint megismerkedhettek az új háziorvossal és mezőőrrel is. A rendőrség felvilágosította az érintetteket a bűnmegelőzés lehetőségeiről és fontosságáról, illetve az egyedülálló időseknek riasztó ajtótámasztékot ajándékozott.

alt

A két nap alatt összesen 268 személyt segítettek a Szociális Naphoz csatlakozott szervezetek, ez a szám több mint duplája a tavaly támogatott rászorulóknak. A program zavartalan lebonyolításában a nagycsere-halápi gyülekezet tagjai segítettek, akik meleg ételt is főztek a rászorulók számára mindkét helyszínen.

A halápi alkalomra a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) állított össze több mint ötven darab tartósélelmiszert tartalmazó csomagot, dr. Kocsis Attila, az MRSZ debreceni Irodájának vezetője elmondta, hogy gyermekjátékokat is hoztak a tanyavilágban élőknek, hogy ne csak a felnőtteknek, hanem a gyermekeknek is örömet okozhassanak. A nagycserei szociális napra a Dorcas Aid Hungary készített tartósélelmiszert tartalmazó csomagokat a rászorulóknak.

alt

Sajtos Szilárd százados, debreceni református tábori lelkész évek óta részt vesz ezeken az osztásokon, mint az MRSZ Katasztrófa-lelkigondozói Csoport vezetője, hiszen a Szeretetszolgálatnak a tárgyi segítségnyújtáson túl mindig fontos a lélektani támogatás is.

A halápi szociális napon részt vett a térség önkormányzati képviselője Kovács István, aki elmondta, hogy több szempontból is fontosnak tartja ezt az alkalmat. „Itt a városrész lakossága egymással is és azokkal is tud találkozni, akiktől bármilyen segítségre számíthat, illetve a különböző szervezetek képviselői is találkoznak egymással, és nekik is fontos, hogy ismerjék egymást, tudják egymás munkáját segíteni”. Kovács István bízik benne, hogy ez az összefogás tovább fejlődik a jövőben és még sikeresebb lesz.

A nagycsere-halápi református gyülekezet lelkipásztora nem csak az ilyen alkalmakkor, hanem a mindennapokban is fontosnak tartja a rászorulók megsegítését. Mint mondta, az Úr azt akarja, hogy szeressük és segítsük egymást, és ha ezt cselekedjük, akkor Isten akaratát teljesítjük, a valódi szeretet pedig az, ha olyan személyeket ajándékozunk meg, akiktől nem várunk és nem is várhatunk viszonzásképpen semmit.

Fotók: Sajtos Szilárd