Rendszerüzenet
2015. december 15.

Arsenios metropolita Debrecenben

December 14-én Arsenios, ausztriai görög-ortodox metropolita, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus magyarországi ortodox exarchája testvéri látogatást tett Debrecenben, a Tiszántúli Egyházkerület püspökénél. A látogatásra azért is kerülhetett sor, mert októberben I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka fogadta a Dr. Fekete Károly püspök által vezetett delegációt Isztambulban. 

alt

Az egyházvezetők beszélgetésén megfogalmazódott a két egyház közötti testvéri kapcsolatok megerősítése, melynek jegyében Fekete Károly püspök tudományos együttműködést ajánlott fel a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és az isztambuli Halki Teológiai Szeminárium világhírű könyvtára között. Így kerülhetett most konkrétabban szóba a református és görög-ortodox egyház kapcsolatának elmélyítése, többek között a görög-ortodox egyház küldöttének képzési lehetősége Debrecenben. A mesteri vagy doktori programba való bekapcsolódás lehetősége, a debreceni ösztöndíjprogram ez irányú nyitása nagy örömmel töltötte el a bécsi metropolitát, de szóba került a közös konferencia szervezés gondolata is. „A keresztyén értékek közös képviselete nemcsak lehetőségünk, hanem felelősségünk is” – mondta Arsenios metropolita. A kötetlen beszélgetést követően a metropolita megtekintette a Református Nagytemplomot és annak kiállításait, valamint a Református Kollégiumot.

alt

Arsenios metropolitát elkísérte Athanasius diakónius, és Kalota József, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusának érseki vikáriusa.

Szöveg: Iszlai Endre

Fotó: Barcza János