Rendszerüzenet
2015. december 11.

Húsvét adventben Újszentgyörgyön

Évtizedes álma vált valóra a 230 lelkes Újszentgyörgy kisközség maroknyi református közösségének, hiszen visszakapott mindent, amit az elmúlt rendszer elvett tőle.

Az újszentgyörgyi református gyülekezet megszervezése és az iskolatemplom építése dr. Kökényessy András tiszaderzsi lelkész nevéhez fűződik 1935-1937 között, Zsadon Sándor tiszaderzsi lelkész felügyelete alatt. Kökényessy lelkész az iskolatemplomra 1937. január 20-án kezdte meg az adománygyűjtést. Az iskolatemplomra 2 megye 80 településének 3195 lakosa adakozott, melyeket a lelkész gyalog vagy biciklivel járt végig. Kökényessy lelkész a hónapokig tartó gyűjtő útjait Pál apostol missziói útjaihoz hasonlította. 

1947-ben az református iskolát az államosítás miatt bezárták. A berendezkedő kommunista államhatalom Istenben ellenséget látott, ezért Isten nélküli társadalom építésébe kezdett, de a hitet a lakosság szívéből nem tudták kitépni. A templomban 1990 körül volt az utolsó istentisztelet, mely mindeközben életveszélyessé vált és a helyi Önkormányzat tulajdonába került. 2013 őszétől missziói munka végzésébe kezdtünk a megmaradt hívek között. A kéthetente tartott alkalmakra 15-20 református testvérünk jár rendszeresen.

2015. december 6-án áldott szép ünnepre gyűltünk össze Újszentgyörgyön, a „Tisza-tavi templomok útján” pályázat keretein belül felújított Református Templom és harang szentelője, közösségi tér átadója alkalmából.

Az ünnepi Istentisztelet keresztelővel kezdődött, mely szolgálatot Beszterczey András esperes úr végzett, az igét Dr. Fekete Károly püspök úr hirdette, s ő szentelte fel a romjaiból feltámadt templomot, s a közadakozásból öntetett harangot.

Ünnepi köszöntőt mondott Fodor-Csipes Anikó, a gyülekezet lelkésze, Koczúrné Tóth Ibolya polgármester, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, országgyűlési képviselő, Fodor Gusztáv lelkipásztor, Szabó József egyházmegyei főjegyző. Az ünnep fényét emelte Kerekes Eliza fuvolajátéka.

Az alkalom szeretetvendégséggel záródott, mely Tiszaszentimre Község Önkormányzata és a lelkes gyülekezeti tagok jóvoltából valósult meg.

Az ünnep végére felszerelésre került az új harang, s gyönyörű csengő hangjával azt hirdet: győzött az élet az elmúlás felett! A hit és csakis a Jézus Krisztusba vetett hit képes ma is pusztuló-fogyó közösségeinket talpra állítani!

Istenné legyen a dicsőség.

Fodor-Csipes Anikó és Fodor Gusztáv