Rendszerüzenet
2015. december 10.

A közös imádság ereje - Kárpát-medencei imanap

10. alkalommal szervezték meg december első vasárnapján a Kárpát-medencei imanapot. Debrecenben a Nagytemplom imatermében gyűltek össze az asszonyok december 6-án. Az alkalmon Tóth Dorottya Tünde a nagytemplomi gyülekezet beosztott lelkipásztora hirdetett igét.

alt

Az imanapot a sikertelen 2004. decemberi úgynevezett "kettős állampolgárságról" - a határon túli magyarok kedvezményes honosítással megszerezhető magyar állampolgárságáról - szóló népszavazást követően kezdeményezték a Kárpát-medencei nőszövetségi vezetők, és a Generális Konvent támogatásával 2006-ban tartották meg először. Az imanap keretében minden évben más-más Kárpát-medencei református egyházkerületért imádkozhatnak a gyülekezetek. A liturgiát és háttéranyagot az idén a Szerbiai Református Keresztyén Egyház nőszövetsége készítette elő.

alt

Czeglédi Mária a Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetségének elnöke az Európa Rádiónak elmondta, hogy azzal, hogy mindig más nőszövetség készítette elő az imanapot, így mindig azt az adott egyházat, egyházkerületet és nőszövetséget ismerhették meg. Nem csak az imanapi füzeten keresztül, hanem az alkalmat megelőző konferencián, találkozókon is.

Az imanap perselypénzét mindig az alkalmat előkészítő nőszövetség kapja, így idén a vajdasági, amely a legfiatalabb a nőszövetségek között, ugyanis idén tavasszal alakult.

alt

Tóth Dorottya Tünde lelkipásztor kiemelte, hogy nagyon jó hangulatban telt az imanap. „A közös imádságnak óriási ereje van. Nagyon kevés az az egység, amit a 21. században megtapasztalhat az ember. Ez egy rendkívül ritka alkalom a társadalmunkban, hogy van egy olyan nap a Kárpát - medencei gyülekeztek életében, amikor a fókuszpontba az imádság kerül”. Ebben az évben a Szerbiai Református Keresztyén Egyházért és a kereszténységért imádkoztak közösen egész Kárpát-medencében.

Fotók: Máté Gyuláné

Az Európa Rádió összeállítását itt hallgathatják meg:

Letöltés