Rendszerüzenet
2015. december 04.

"Mint a kovász"

Cigány- Szakmai Napot szerveztek a hallgatók december elsején, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. Az intézmény diákjai a meghívott előadókkal való beszélgetés során igyekezték minél jobban megismerni a cigány emberek életét, kultúráját. A fiatalok érdeklődése azért sem volt alaptalan, mert az egyetemen 2016 szeptemberétől elindul a romológiai képzés.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora elmondta, hogy minden diák tanrendjébe beépül az a három tanegység, amely részben a cigányság történetével, kultúrájával, vallásával foglalkozik, valamint szak specifikus képzésben is részesülnek majd mind a tanító, mind a teológia szakon tanulók. Bölcskei Gusztáv kiemelte azt is, hogy a fiatalok szinte segítség nélkül állították össze a szakmai nap menetét, és a meghívott előadók tekintetében sem kértek segítséget.

A program kerekasztal beszélgetéssel kezdődött. Az előadók között jelen volt Dani Eszter, a Magyar Református Szeretetszolgálat Cigánymissziójának Irodavezetője, Horváth József PhD hallgató, Pethőné Horváth Mária, a Fazekas Mihály Általános Iskola igazgatója, Arany- Michels Richárd a Wáli István Református Cigány Szakkollégium lelkipásztora és Szabóné dr. Kármán Judit romológus is, aki a jövő tanévtől tanára is lesz a Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek.

Szabóné Dr. Kármán Judit a kerekasztal beszélgetés után hangsúlyozta, hogy az a nagyszerű és példa nélküli a hittudományi egyetemen, hogy kötelező lesz mindenkinek tanulnia a romológiuát, így nem fogja úgy elhagyni az intézményt egy diák sem, hogy ne legyen képezve romológiai szempontból. „Ezt már régen meg kellett volna tenni és nagyon örülök, hogy itt megszületett ez a döntés, és megtisztelő, hogy meghívtak erre a munkára”- emelte ki Szabóné Dr. Kármán Judit, aki hozzátette: sok helyen szabadon választható tárgyként szerepelnek a cigánysággal kapcsolatos tantárgyak, de kötelező formában csak itt Debrecenben tanulnak majd a cigányságról. Az egyetem jövendőbeli pedagógusa reményét fejezte ki, hogy az innen kikerülők egyre többet fognak tudni, és mint a kovász Jézus történetében, amely megkeleszti az egész tésztát, tovább adják majd tudásukat.

A Cigány- Szakmai Nap zenés előadással, táncházzal és közös vacsorával zárult.