Rendszerüzenet
2015. december 02.

Nyolcvan éves a szabadság-telepi templom

1935 novemberében szentelte fel a virágmintás református templomot Baltazár Dezső, püspök. Az elmúlt időszakban szinte teljesen megújult a templom és környezete. Sőt, a rövidesen a mozikban látható Új esély című film egyik helyszínéül is szolgált.

Nagy Gábor lelkipásztor az Európa Rádiónak elmondta, hogy még 1935-ben Dr. Juhász- Nagy Sándor főjegyző indítványára határozták el, hogy a városrészbe építenek egy körülbelül 600 férőhelyes templomot. Az alapkövet már 1935 áldozócsütörtökén le is fektették és még 1935-ben fel is szentelték.

A templomot, ahogy a homokkertit és a csapókertit is Dolhay Imre tervei alapján készítették. A belső virágmotívumokra több magyarázat is létezik Nagy Gábor szerint, az egyik, hogy a templom építésének idején sokan költöztek a Partiumból, Erdélyből a város ezen részére és a néphagyomány ilyen módon való megőrzése volt az egyik cél. Debrecenben a festett falai és mennyezete miatt a különlegesebb templomok közé tartozik, így talán nem véletlen, hogy tavaly az amerikai Új esély című film egyik forgatási helyszínéül választotta a rendező, akit éppen a népi motívumok és a belső harmónia fogták meg.

Nagy Gábor kiemelte, hogy az ide érkezőket azonban nem csak egy szép templom, hanem nagyon családias légkör is várja. A szabadság-telepi gyülekezet egy olyan gyülekezet, amelyiknek nem csak a külső szépülés fontos, hanem a lelki, belső tartalom is. Hangsúlyozta; éppen ez lehet az oka annak, hogy minden héten találkozik új emberekkel az istentiszteleti alkalmakkor és évről-évre egyre többen választják a templomot házasságkötésük helyszínéül.

Nagy Gábor lelkipásztor eddigi szolgálata alatt, az elmúlt öt évben megújult, láthatóbbá vált a külvilág számára a templom, ugyanis teljesen megtisztították és felújították a templomkertet. Megtörtént a templom díszkivilágítása is és egy kiállítás is várja a betérőket. A tárlat a gyülekezethez 1935-től köthető régi kelyheket, énekeskönyveket, bibliákat mutatja be, amelyeket a Nagy Gábor által, a templom régi orgonájának megmaradt darabjaiból elkészített szekrényben lehet megtekinteni.

A világítás az elmúlt egy évben valósult meg, ugyanis az utóbbi években többször betörtek a templomba. A gyülekezet bízik benne, hogy ez a beruházás is távol tartja a rossz szándékkal érkezőket.

A felújítási szándék itt azonban nem ér véget. Az egyházközség a jövőben a mennyezet festését szeretne megvalósítani valamint a templom, gyülekezeti ház és parókia épületére napkollektorokat szeretnének telepíteni, ezen beruházásokra pályáznak most.