Rendszerüzenet
2015. november 30.

Szeretet központú advent

Zsúfolásig megtelt november 29-én délután a Nagytemplom, ahol adventnyitó istentiszteletet tartottak. Az ünnepi alkalmon a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája adott műsort, Isten Igéjét a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette.

Fekete Károly prédikációjában kiemelte, hogy az út nem az ajtónál, hanem a lábunk alatt kezdődik, és ha nem lépünk el az ajtóig, akkor nem látjuk meg a mögötte rejlő utat, a holnapot, ami felé ma kell elindulni, ahogy adventkor el kell indulnunk a karácsony felé.  A Tiszántúl református püspöke kifejtette, hogy Isten előtt a ma, a jelen a döntő idő, a mában élni pedig küzdelem, ajándék és feladat! „Küzdelem, mert a hitetlenség veszedelme minden időben fenyegeti Isten népét! Ma is vannak erők, amelyek el akarnak tántorítani Krisztus mellől”- hangsúlyozta Fekete Károly majd hozzátette, hogy a megkeményedés veszélye is megkörnyékezi a keresztényeket, ellenszere pedig csak az lehet, ha elfogadjuk, hogy a mában élés feladat! Adventi feladatunk pedig az, hogy felismerjük a jelen célját és buzdítjuk egymást. Tudatosítani kell a másikban, hogy a mának egyszer vége lesz, ezért a keresztény buzdítás nem érhet véget, míg tart a ma! - mondta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. A mában élés ajándék, még pedig Krisztus jelenléte miatt. „Akinek kapcsolata van Jézussal, az részesedhet a Krisztusi alázatból, szeretetből”!- emelte ki Fekete Károly, aki igehirdetése végén hangsúlyozta, hogy advent a töltekezés ideje, és ebben az időben tudja az Úr helyreállítani a Krisztusba vetett bizalmunkat!

Az ünnepi istentiszteleten részt vettek Debrecen város vezetői és a többi felekezet képviselői is. Az istentisztelet perselyadományát a Reformációi Emlékmű felállítatására fordítják majd.

A nagytemplomi ünnepség után, Debrecen főterén folytatódott a műsor, majd a város karácsonyfájánál Papp László mondott először beszédet. A cívisváros polgármestere örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan összegyűltek a Kossuth téren felekezeti hovatartozás nélkül közösen ünnepelni. Hangsúlyozta, hogy a karácsony az egyik legszentebb, legszeretetteljesebb ünnepünk, amely azt jelenti, hogy szeretet tudunk adni! Papp László után a történelmi egyházak vezetői szóltak a jelenlévőkhöz.

Palánki Ferenc a debrecen- nyíregyházi római katolikus egyházmegye megyés püspöke beszédében kiemelte, hogy sokszor leszegezett fejjel éljük életünket, mert olykor csak a hiányt és a bánatot látjuk, de az idei adventben is szól hozzánk az Úr: Emeljétek fel fejeteket! Krisztusra kell néznünk, akiben beteljesedik az életünk! Palánki Ferenc hangsúlyozta, hogy az örömhír az, hogy felemelhetjük a fejünket és bízhatunk az Isten irgalmában!

Kocsis Fülöp, a Debrecen székhelyű hajdúdorogi görög katolikus főegyházmegye érsek-metropolitája kifejtette: Nagy öröm, hogy Debrecenben élők fontosnak tartják ezt a keresztény ünnepet! A legfontosabb azonban, hogy van minek örülni, azaz hogy Krisztus eljött a Földre, de még nagyobb öröm az, hogy Jézus most is itt van a Földön úgy, hogy nem hagyta el a Mennyországot. Kocsis Fülöp azt kívánta, hogy váljon mindenki szíve Betlehemmé, hogy a szívekben is megszülethessen az Úr!

Fekete Károly tiszántúli református püspök kiemelte, hogy van törvényközpontú, bálványközpontú és én központú világlátás, de a negyedik a legfontosabb; a szeretet központú, amely az első karácsonykor megszületett, legyőzi a félelmet és úgy osztja szét magát, hogy egyre többeket hív. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke ilyen, szeretet központú adventet kívánt mindenkinek.

A beszédek után, az ünnepség zárásaként Debrecen polgármestere és a három történelmi egyház püspöke együtt gyújtotta meg az első gyertyát a város adventi koszorúján.