Rendszerüzenet
2015. november 30.

„Régi idők karácsonya” – kézimunka kiállítás

2015. november  27-én Fehérgyarmaton a Városi Galériában „Régi idők karácsonya”  - címmel kézimunka kiállítás nyitotta meg kapuit minden érdeklődő előtt. A kiállítás szervezői a Fehérgyarmati Református Kézimunkakör több mint 20 tagja. Céljuk nem más volt, mint hogy felmutassák milyen is volt régen a karácsony ünnepe. Hogyan, miként ünnepeltek, mivel díszítették otthonukat, és a karácsonyfát az emberek.

alt

A kiállításon megtekinthető szinte minden hagyományos kézimunka módszer (varrás, fonás, horgolás, gobelin, patchwork, riselés,…) Elkészült három különböző díszítésű karácsonyfa. 

alt

Horgolt díszekkel, pukkamáléval (pattogatott kukorica, 1), szárított gyümölcsökkel, égetett cukorral, festett dióval díszített fa és még szebbnél szebb, egyszerű, de mégis ötletes és gyönyörű dologgal.

alt

A kiállítók nem csak gyönyörködtetni akartak, hanem emlékeztetni arra, mennyivel kevesebb mindene volt a régi embernek, mégis tudott ünnepelni. Ma mennyi mindenünk meg van, fogyasztói társadalomban élünk szokták mondani, és adventben, karácsonyra készülve sokszor szinte elfogyasztjuk az ünnepet, a sok lényegtelen dolog között elvész az ünnepelt Jézus Krisztus. Továbbá jó, ha meglátjuk milyen nagy kincs van a kezünkben, nemzetünknek milyen nagy hagyatéka van ezen a téren is, melyet sokszor megvetünk a bóvli csillogós műanyagok miatt. De kérjük a Mindenható Istent a Zsoltáros szavai által, hogy „Kezeink munkáját tedd maradandóvá…”.        

/Petróczi Szabolcs – fehérgyarmati beosztott lelkipásztor/