Rendszerüzenet
2015. november 30.

Hálaadás és beiktatás Méhteleken

Régen várt ünnepre sereglett össze Isten népe a méhteleki református templomban október 31-én. Nyolc évnyi szolgálat után iktatták be Kálmán Dávid lelkipásztort, és sok év munkáját követően adtak hálát a kívül belül megújult templomért.  

alt

Az istentiszteleten a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét a Királyok első könyvének 18. fejezetéből, Illés próféta történetét a Karmel-hegyi istenítéletkor. Fekete Károly hangsúlyozta, hogy a történelem sorra gyártja az új isteneket. Ezek az úgynevezett divat-istenek leértékelik az igazi értéket. A Baal istennel szemben fellépő Illés próféta, olyan embere Istennek, ki minden időben arra biztat minket, hogy védjük meg magunkat ettől a lealacsonyodástól. Isten az, aki mindig felemel minket.

Ha van értelme ebben a négy egyházközségben, Méhtelek központtal Kálmán Dávidnak szolgálni, akkor ez a legelsődlegesebb szempont: az igaz Isten ismeretére juttatni. Nagyon kell az ébresztés, hogy az igazi Isten ismeret igazítson el minket” - mondta a zsinat lelkészi alelnöke.

alt

Az ünnepélyes beiktatás szolgálatát Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese végezte, melyet szép számmal megjelent lelkipásztortársak igei köszöntése követett.  

alt

Kálmán Dávid bizonyságtételében elmondta, hogy élete vezérigéje, (Jézus mondja: „Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, megtartatik” – János evangéliuma 10,9) sokszor volt számára erőforrás, biztatás és örök reménység a gyülekezeti szolgálatok során, a családi valamint a személyes hitéletben egyaránt. „Az igazi ajtó szeretne egészen közel érkezni a te szíved ajtajához, hogy Reá tudd bízni életedet. Merj belépni az áldott élő ajtón, aki az Úr Jézus Krisztus!” – mondta a beiktatott lelkipásztor, ki feleségével, Kálmánné Szilvási Beátával együtt nem csak Méhteleken, hanem Garbolcon, Nagyhódoson és Kishódoson is szolgálnak.

alt

Mind a négy gyülekezet küldöttsége, valamint közös énekkar is köszöntötte a lelkipásztort, ki válaszában ismertette a templom felújításának körülményeit. Elhangzott, hogy egy sikeres pályázat során újulhatott meg Isten háza kívülről, új süveget, tetőzetet kapva. Amire még büszkébb viszont gyülekezetének tagjaival egyetemben, az a belső felújítás, hiszen az a munkálat nagyobb részt önerőből, adományokból valósult meg, melyet kiegészített az Egyházkerület támogatása is. A köszönet során külön kitért az önkormányzattal való remek kapcsolatra, és háláját fejezte ki a sok segítségért melyet a munkálatok és ünnepség szervezésekor nyújtottak.

A régen várt ünnep méltó módon szeretetvendégséggel zárult. Mindezekért egyedül Istené a dicsőség!

Forrás: szatmári

Fotók: Barcza János