Rendszerüzenet
2015. november 16.

Beiktatták Petró Lászlót Vámospércsen

Beiktatták Vámospércsen Petró László lelkipásztort november 8-án. Az ünnepi alkalmon a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Fekete Károly prédikációjában kiemelte, hogy egy már kipróbált szolga, aki beosztott lelkész is volt, az első lépését mégis a beiktatásakor teszi meg. Próféta szükségben vagyunk ma, de Istenszükségben nem. Az Úr nem csak a Vámospércsre szabott szolga szükségeit ismeri, hanem tudja, hogy Ő mire választotta ki. „Az az Isten, aki a földi élet előtti és utáni örökkévalóságban él, az már akkor mozgat bennünket, számon tart, nem hagy el, ott van velünk életünkben és halálunkban”- hangsúlyozta a Tiszántúl püspöke.

alt

Fekete Károly kifejtette, hogy a beiktatás után valami egészen más következik: „Egy újabb fokozat, amelyben nem téged irányítanak, hanem neked kell pásztorolni és irányítani a rád bízottakat. Az Isten tervében pedig benne volt, hogy eljöjjön ez a mai nap, és ez fontosabb, mint a Te terved, vagy a gyülekezet választási szándéka, mert ezek mind csak illeszkedni kényszerültek az élő Isten tervéhez”.

Az igazi beiktatás, amikor Isten adja szolgájának a szájába az Igét. Igehordozóvá fogad, amikor lelkipásztorságot, gyülekezetet ad. Alkalmassá teszi szolgáját, mikor megérinti száját, és megszenteli. A beiktatáson azt üzeni az Úr, hogy tisztaságot kíván szolgáitól, nem lehetnek akármilyenek, mert, amíg van Ige, addig az Úr teszi alkalmassá a lelkészt- mondta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

alt

Petró Lászlót hivatalába Szabadi Árpád a Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperese iktatta be.

Petró László 1983. november 9-én született Nyíregyházán, gyermekkorát Nyíribronyban töltötte. Gimnáziumi tanulmányait a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában végezte, majd érettségi után jelentkezett a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre, ahol 2007-ben és 2008-ban záróvizsgákat tett. Segédlelkészi éveit a Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközségben töltötte, majd két évig szolgált a washingtoni magyar gyülekezetben. A záróvizsga után 2010. július elsejétől a nagytemplomi gyülekezet beosztott lelkipásztora volt. 2013 áprilisában a Magyarországi Református Egyház Zsinata bízta meg azzal, hogy a Luxemburgban élő magyar reformátusok között havonta egyszer lássa el a lelkipásztori szolgálatot. 2015. augusztus 22-én vette feleségül Oláh Edinát. 2015. október elsején pedig meghívta a vámospércsi gyülekezet.

 alt 

A beiktatás után a megjelent lelkipásztorok köszöntötték egy-egy igével beiktatott szolgatársukat, majd Petró László hirdette Isten Igéjét.

alt

A vámospércsi gyülekezet frissen beiktatott lelkésze prédikációjában elmondta, hogy egy lelkésznek az a legfontosabb, hogy átélje gyülekezetével, elhiggye Isten ott is jelen van, ahol véget érnek az emberi lehetőségek.  „Az életünkben vannak olyan feladatok, ahol az emberi erő véget ér és akkor várjuk, hogy Isten mellénk álljon”- mondta a vámospércsi gyülekezet lelkésze, majd hozzátette: Nem az a fontos, hogy mennyi félelem és aggodalom vesz körül minket, hanem Krisztus ígérete, hogy Ő vár bennünket. „Lelkipásztornak lenni ebben a gyülekezetben azt jelenti, hogy élni kell sokak életét, a gyermekét, az ifjakét, a felnőttekét, az idősekét, s mindeközben a legfontosabb feladat elhinni a gyülekezet és saját magam miatt, hogy amit kér az Atyától, azt megadja”- hangsúlyozta Petró László, akit beiktatásán többek között köszöntött Szabadi Árpád, a Hajdúvidéki Református Egyházmegye és Vad Zsigmond, a Debreceni Egyházmegye esperese is.

Fotók: Barcza János