Rendszerüzenet
2015. november 13.

Hegymegi Kiss Áronra emlékeztek Porcsalmán

A 200 éve született Hegymegi Kiss Áron, püspökre emlékeztek egykori szolgálati helyén, Porcsalmán november 7-én. Hegymegi Kiss Áron több mint 40 évig volt a település lelkipásztora, több mint 30 évig a Szatmári Egyházmegye esperese és 16 évig a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Születésének 200. évfordulójáról ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg, az alkalmon a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

alt

Fekete Károly prédikációjában kiemelte, hogy Porcsalmán emlékeznek meg az egykori püspökről, mert életének legaktívabb helyszíne volt ez a település. Gazdag életet élt Hegymegi Kiss Áron, aki 93 éves korában hunyt el. „Nem volt olyan nagy és nemes ügy Kiss Áron korának a világában és egyházában, amely mellé ő nem állt volna oda. Nem volt olyan jelentős kiáltvány, nyilatkozat, petíció, amin ne lett volna ott elsőként vagy az elsők között az aláírása. Megmaradás, meg nem hátrálás árán, még akkor is, ha kétszer megözvegyül, ha a szabadságharc megtorlásának esztendeiben az ecsedi láp lesz is a menedéke. Kiss Áron életműve számomra a megmaradás evangéliumát erősíti fel”- hangsúlyozta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Hegymegi Kiss Áron életét, Baráth Béla, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem teológiai docense ismertette. Hegymegi Kiss Áron 1815-ben született Kisnaményban. Tanult Szatmárban és Sárospatakon is. Rendkívül sok területen tevékenykedett. 1843-tól 49 éven át volt Porcsalma lelkipásztora, 32 éven át esperes és 1892–1908-ig tiszántúli püspök. Vezető személyisége lett a pátens küzdelmeknek, és elszánt védője a protestáns egyházak autonómiájának. Az ő nevéhez fűződik a Debreceni Kollégium egyetemmé való fejlesztésének gondolata.

Az alkalmon részt vett Hegymegi Kiss Áron dédunokája, Osváth György nagykövet is. Az ünnepi alkalmon beszédet mondott Czibere Károly államtitkár mellett Porcsalma másik szülötte, Papp László, Debrecen polgármestere is. Hegymegi Kiss Áron emlékét nem csak az ünnepek alkalmával őrzik a helyiek, hanem a hétköznapokban is. Kormos Csaba lelkipásztor elmondta, hogy a templom előtt álló Kiss Áron szobor talapzatánál elhelyeztek egy márványtáblát, amelyen megörökítették az egykori püspök rövid életét, aki a település leghosszabb ideig szolgáló lelkipásztora volt.

alt

Marosvölgyi Péter, kisnamény lelkésze kiemelte, hogy büszkeséggel tölti el a gyülekezetet, hogy egy ilyen nagy múltú lelkipásztor született településükön. „Erőt és küldetést ad a közösségnek a visszaemlékezés. Hegymegi Kiss Áron élete azt mutatja, hogy érdemes küzdeni és harcolni”- emelte ki a kisnaményi lelkipásztora, aki úgy véli, hogy ma is küldetése kell, hogy legyen az egyháznak az, ami Hegymegi Kiss Áron küldetése is volt; a szegényekre való odafigyelés, a rászorulók támogatása.

alt

Az ünnepi istentisztelet után az egyházkerület, az egyházmegyék és az érintett települések nevében megjelent képviselők elhelyezték Hegymegi Kiss Áron szobránál a megemlékezés koszorúit. A koszorúzás és az istentisztelet alatt szolgálatot teljesített a Kollégiumi Kántus.

Fotók: Barcza János