Rendszerüzenet
2015. november 05.

Új dísz a tiszakürti templom tornyán

Sikerült újjáépíteni a tiszakürti református templom tornyának díszét, amely korábban lezuhant és összetört. A toronydísz mellett a tornyot is felújították. A befejezett munkálatokért október 17-én adtak hálát a település kicsi, de összetartó református gyülekezetének tagjai.

Muzsik Tamás, Tiszakürt református lelkipásztora az Európa Rádiónak elmondta, hogy a templom 1887-ben épült, tornya 1919-ben is és a II. világháborúban is mesterlövészállás volt a toronyban, amelyet többször meglőttek, majd az időjárás rongálta tovább a tornyot, amelyről tavalyjúniusban esett le a csillag. A felújítás végül összefogással valósulhatott meg, összesen 6 millió 7 százezer forintból. Ez az összeg többek között a helyiek adakozásából, egy Németországban élő elszármazott adománygyűjtéséből, a Köztársasági Elnöki Hivatal, az egyházmegye és az egyházkerület támogatásával gyűlt össze.

Muzsik Tamás elmondta azt is, hogy 2012-ben sikerült a külső homlokzatot felújítani egy pályázatnak köszönhetően, mintegy 12 millió forintból. A jövőben a templom belsejét szeretnék renoválni, ezért az egyházközségek számára elérhető pályázatok mindegyikén indul a gyülekezet, amely mintegy 150 tagot számlál, pedig több mint háromszáz férőhelyes a templom. Muzsik Tamás kifejtette, hogy ennek oka lehet az, hogy elöregedőben van a település. Az istentiszteletek mellett azonban olyan alkalmakat is szerveznek, amikor minél több emberrel tudnak találkozni, így klub esteket is szerveznek, ahol nem csak bibliai történetekről, hanem a tudományról és minden másról beszélnek, ami az embereket érdekli.