Rendszerüzenet
2015. november 03.

„A mi otthonunk a Mennyben van”

Minden felekezet rövid megemlékezést, áhítatot tart a Debreceni Köztemetőben minden év november elsején, Halottak napján. A reformátusokhoz idén is a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője szólt.

Derencsényi István kiemelte, hogy mindenki másképpen gyászol, de mindenki szenved, és bárhogyan is éljünk együtt elhunyt szeretteink halálával, nem feledhetjük, hogy mi csak vendégek vagyunk a földön, mert feltartozhatatlanul haladunk örök mennyei hazánk felé.

alt

„A halottak napja megtanít bennünket arra, hogy jobban élünk akkor, ha halottainkkal élünk, ha visszaemlékezünk szeretetükre, illetve megemlékezünk szeretetükről, ha hálásak vagyunk Istennek, és megköszönjük, hogy életüket hosszabb-rövidebb ideig kísérhettük” – mondta a Debrecen- Kossuth utcai Református Egyházközség lelkipásztora. Derencsényi István hangsúlyozta, hogy szabad, sőt kell emlékeznünk és szabad a búcsúzás érzéseit ébren tartani és faggatni, hogy hová lettek, de azt nem szabad megtenni, hogy bezárjuk a fülünket, Isten kérdéseinkre eligazító feletet adó Igéje elől, mely szerint a mi otthonunk a Mennyben van.

A Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője kiemelte, hogy a mennyei honvágy megtanít minket arra, hogy elhunyt kedveseinknek nem csak múltja, hanem jövője is van, ezért őket nem csak a múltban szabad keresnünk, hanem felfedezhetjük őket a jövőben is, a mennyei hazában, ahol minket várnak. Elhunyt szeretteink így tehát nem nyomtalanul kivonultak a földi létből az üres semmibe, hanem kegyelemből, hit által a Krisztusért bevonultak Isten örök, mennyei dicsőségébe!

Fotó: Barcza János (illusztráció)