Rendszerüzenet
2015. október 30.

Középkori templomok útja Szamos-mente körtúra, 2015. november 7.

Az év – vélhetően – utolsó kerékpártúráját hirdeti meg az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. keretein belül működő Europe Direct Iroda. Ezúttal az a vidék vár felfedezésre, amely az eddigi túrák során  kimaradt, viszont amely a leginkább bővelkedik látnivalókban. A Szamos mentén Jánkmajtis-Zsarolyán-Gyügye-Szamosújlak-Szamostatárfalva-Csenger-Komlódtótfalu-Nagygéc-Csengersima-Jánkmajtis a körtúra útvonala. Ebben az évben is számos Európai Unió által támogatott turisztikai fejlesztés valósult meg itt, a túra során ezek várnak bemutatásra.

A Felső-Tisza-vidék egyik legszebb középkori katolikus temploma Jánkmajtison van, Gyügye Európa Nostra díjas templomában sikerült legjobban a látogatóbarát fejlesztés, Szamostatárfalva református temploma pedig az egyik legizgalmasabb középkori műemléke a térségnek. Csenger Makovecz-stílusban épült településközpontjával és középkori templomával méltán nevezi magát Szatmár ékszerdobozának. Komlódtótfaluban a Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően hamarosan megújul a Becsky-kúria, Nagygécen pedig már megvalósult a térség egyik legnagyobb idegenforgalmi fejlesztése. A megmaradás templomától Csengersima mesébe illő környezetben lévő kicsiny templomához, Magyarország egyik leghíresebb Árpád-kori falusi templomához vezet a túraút.

Szatmár megújuló kulturális örökségeinek felfedezése mellett tesztelhetik is a térség újonnan létesített kerékpárútjait.

 

Túrakiírás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. keretein belül működő Europe Direct Információs Iroda egynapos, nyílt kerékpártúrát szervez. A szervezett túra- és idegenvezetéssel a Dél-Szatmári térséget ismerhetik meg a résztvevők, akik Szatmár megújuló kulturális örökségeinek felfedezése mellett tesztelhetik is a térség újonnan létesített kerékpárútjait. Ebben az évben is számos Európai Unió által támogatott turisztikai fejlesztés valósult meg ezen a vidéken, a túra során ezeket szeretnénk bemutatni.

A túra időpontja: 2015. november 7. (szombat)

A túra indításának pontos helyszíne és időpontja: Jánkmajtis, római katolikus templom, 8.30 óra.

Indulás és érkezés Nyíregyházáról Jánkmajtisig: A Nyíregyháza és vonzáskörzetéből jelentkező első húsz túrázónak lehetősége van autóbusszal eljutni Jánkmajtisra. Kerékpárjaikat transzporterrel szállítjuk. Ugyanennek a 20 főnek biztosítjuk a hazaszállítását is Jánkmajtisról Nyíregyházáig aznap délután/este. Az autóbusz Nyíregyházáról, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség épülete elől (Nyíregyháza, Benczúr tér 7.) indul reggel 6.00 órakor. Bárkit, aki az említett 20 főn túl jelentkezik, érdeklődik a Szamos menti látnivalók iránt és meg tudja szervezni az utazását, szeretettel várjuk a látnivalóban bővelkedő programra.

Útvonal: Jánkmajtis-Zsarolyán-Gyügye-Szamosújlak-Szamossályi-Szamostatárfalva-Szamosbecs-CsengerCsengersima-Komlódtótfalu-Csengersima-Csegöld-Jánkmajtis

A túra teljes hossza: 55,09 km

Program:

A gyülekező helyszínén, a Jánkmajtison lévő római katolikus templom a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb középkori katolikus temploma. Zsarolyánon keresztül közelítjük meg a Szamos töltésén emelt kerékpárutat, ezzel kezdetét veszi a túra Szamos-menti szakasza, ahol végig a töltésen kiépített kerékpárúton haladva fedezzük fel a folyó mentén sorakozó falvakat. Először Gyügye Europa Nostra díjas templománál állunk meg, amely az egyik legbájosabb református temploma a vidéknek. Ezt követően a szomszédos Szamosújlak, szintén Europa Nostra díjas templomával ismerkedünk meg, ahol nemrégiben valósultak meg látogatóbarát fejlesztések. A túra következő állomása Szamostatárfalva református temploma, amely az egyik legizgalmasabb középkori műemléke a térségnek. Utunk következő állomása Csenger, amely Makovecz-stílusban épült településközpontjával és középkori templomával méltán nevezi magát Szatmár ékszerdobozának. Komlódtótfaluban található a Becsky-kúria, amely része a Nemzeti Kastélyprogramnak, így hamarosan teljes körű felújítására is sor fog kerülni. A barokk stílusban épült kúria Szatmár egyik elfeledett műemléke. Ezt követően tekintjük meg Nagygécen a megmaradás templomát, ahol a térség egyik legnagyobb idegenforgalmi fejlesztése valósul meg. A következő állomás Csengersima mesébe illő környezetben lévő kicsiny temploma, amely máig őrzi Árpád-kori jellegzetességét. A csengersimai református templom Magyarország egyik leghíresebb Árpád-kori falusi temploma. A túra utolsó állomása Csegöld görög katolikus középkori eredetű temploma.

Költségek: A túra önköltséges, az első húsz jelentkező részére az utazást biztosítjuk.

Felszerelés: A KRESZ előírásnak megfelelő kerékpár! Esővédő ruházat, kerékpárjavító szerszám, elsősegélycsomag, láthatósági mellény, kesztyű, fejvédő, tartalék tömlő, Hátizsák/kerékpáros táska, elemlámpa.

Jelentkezési határidő: 2015. november 3.

Jelentkezni az alábbi címeken lehetséges: Személyesen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Benczúr Tér 7. szám alatt Demeter Zsuzsánál vagy a dzs@szszbmfu.hu e-mail címen. További információ a túrával kapcsolatban az alábbi telefonszámokon kérhető:

Demeter Zsuzsa: +36 30/466-5274

Deák Attila +36 30/376-7647

Túravezetők: Kazai Béla, Deák Attila, Dobos Péter

A túrát rossz idő esetén is megtartjuk, ha nagyon hidegre fordul az idő, busszal folytatjuk az utat.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.