Rendszerüzenet
2015. október 20.

Felszentelték a Bánki Református Általános Iskolát

Felszentelték október 18-án a Debrecen-Bánki Református Általános Iskolát, amely ettől a tanévtől várja a gyermekeket nem csak a településrészről, hanem a cívisvárosból is.

A régi iskola 5 évvel ezelőtt szűnt meg a Debrecen melletti Bánkon. Az itt élők azóta is szerették volna, hogy gyermekeik újra helyben tanulhassanak. A Debrecen-Bánki Református Egyházközség - amely már családi napközit, szociális ellátásokat és óvodát is működtet a kis településrészen - felvállalta ezt a feladatot is. Tavaly megalapították az új oktatási intézményt, felépítették az új épületet, és ettől a tanévtől 4 osztállyal meg is nyílt a Debrecen-Bánki Református Általános Iskola. A tanítás rendben elkezdődött szeptember elsején, de az iskola hivatalos felszentelését október 18-án, vasárnap tartották. Az ünnepi alkalmon a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője szolgált. Derencsényi István kiemelte, hogy az intézmény azzal a többlettel is rendelkezik, hogy a természeti környezettel összhangban, harmóniában nevelik, oktatják itt a gyermekeket. „Azért ajánljuk fel Istennek ezt az iskolát, mert tudjuk, hogy önmagában az még nem elég, hogy az intézmény szép természeti környezetben van, és új épületben működik, de az sem elég, hogy az infrastrukturális feltételek és a felkészült tanári kar biztosítva van, ez nem minden. A tereket és termeket Krisztus beszéde kell, hogy betöltse gazdagon, valamint a teljes bölcsesség és nyitottság a tanulásra és tanításra, mert Krisztus beszéde nélkül lehetünk okosak, de bölcsek soha!”- hangsúlyozta a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője.

alt

Az ünneplő helyi közösséget Szabó Ilona, a bánki gyülekezet gondnoka is köszöntötte. A felszentelés alkalmával Búzás Dénes, a bánki református gyülekezet lelkipásztora pedig hálával és egy kis ajándékkal köszönte meg az egész közösség nevében mindazok segítségét, akik adományaikkal, szakértelmükkel, vagy kétkezi munkájukkal hozzájárultak, hogy az iskola megnyithassa kapuit, amelyben jelenleg 68 alsó tagozatos gyermek tanul. A kis csoportokban folyó színvonalas oktatás, a szép erdei környezet és persze az itt küldetésként felvállalt református szellemiségű nevelés miatt sokan választják ezt az intézményt a közeli Debrecenből is. Bács Jenőné iskolaigazgató kifejtette, hogy a 21. században is keresik az egyházi intézményeket, még ha nem is tudatosan, a gyerekek az ilyen intézményekben pedig többek között erkölcsi tartásra, hitéletre tehetnek szert.

alt

Nem csak most az induláskor, hanem a jövőben is arra törekszik majd az iskolavezetés, hogy az intézmény megőrizhesse családias jellegét. Az iskolába nem csak a településrészről érkeznek gyermekek, hanem Debrecen belvárosából is, ezeket a gyerekeket iskolabusz viszi Bánkra. Az iskolában nyolc pedagógus, egy hittan tanár és egy pedagógiai asszisztens dolgozik. Az iskola épületének bővítését már most tervezik, mert látják a felső tagozat szükségességét, illetve a jelenleg 4. osztályba járó gyermekek az 5. osztályt is Bánkon kezdik, így mindenféleképpen szükség van az intézmény mihamarabbi bővítésére.

Fotók: www.bankigyulekezet.hu