Rendszerüzenet
2015. október 16.

A számontartás felelőssége

13 év közös mezőtúri szolgálat után, október 11-én beiktatták a Mezőtúr Református Egyházközség lelkészévé Mihalina Lászlót és feleségét, Mihalináné Lipták Juditot.

alt

A korábban iskolaigazgatóként és vallástanárként dolgozó házaspár most lelkészi feladatokat kap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen, ahol iskolát, idősek otthonát és televíziót is tart fenn a helyi reformátusság.

alt

Az elveszett juh és az elveszett drahma (Lk 15,1-10) alapján hirdetett igét a beiktatáson Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Azt mondta, „baj van ott, ahol csak a sok, a tömeg, a nevesek és a statisztika számít. Nekünk minden egyes református hívünk fontos, és azt a pásztornak szem előtt kell tartania. Hiszen ott van igazi közösség, ahol a számontartás felelősségével tudunk élni.” Ez a felelősség azonnal indít, ha valaki hiányzik a közösségből – tette hozzá.

alt

A beiktatott lelkészházaspár közösen hirdetett igét a székfoglalójukon. A Jézus megdicsőülését leíró biblia szakasz alapján (Lk 9,28-36)szóltak. „Jó nekünk itt lenni” – mondták közösen. Arról beszéltek, hogy további szolgálatukkal – Isten eszközeiként, szolgáiként – arra törekednek, hogy ne csak ők érezzék jól magukat Mezőtúron, hanem jó legyen a templom és az iskola padjában ülni, és jó legyen az idősek otthonában is élni. Ahogy Mihalina László fogalmazott, hogy „mindenki azt mondhassa, jó nekünk itt lenni, és itt is szeretnénk maradni az Jézus Krisztus közelében.”

alt

A házaspárt Beszterczey András, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese iktatta be. A beiktatott lelkészházaspárt szolgatársaik, a település és a megye vezetői is köszöntötték.

Saját TV csatornája van a mezőtúri reformátusoknak. A mezőtúri reformátusok a misszió és a gyülekezeti kommunikáció ritka formáját is használják. Néhány évvel ezelőtt ugyanis megvásárolták a helyi,kereskedelmi kábeltelevíziót, majd református tévévé alakították át.  Ezen keresztül nem csak a gyülekezet tagokat, vagy azokat érik el, akik már egészségügyi állapotuk miatt nem tudnak elmenni egy-egy istentiszteletre, hanem az egész városhoz tudnak szólni.

Hegedűs Márk

Az írás megjelenik a Reformátusok Lapjánban

Az ünnepi istentiszteletről készült videót itt nézhetik meg: www.youtube.com

Fotók: Barcza János