Rendszerüzenet
2015. október 14.

Szükség van a megújulásra-vélemények a Közgyűlésen elhangzottakról

Megtartotta első rendes közgyűlését a Tiszántúli Református Egyházkerület új elnöksége. Az október 8-án és 9-én megrendezett tanácskozáson több jövőre mutató és már folyamatban lévő programot is ismertetett a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Fekete Károly szólt a már zajló Hirdesd az Igét program alakulásáról, a 2016-ban elinduló gyülekezeti felnőttképzésről, az újonnan megalapított Egyházkerületi Pasztorációs Intézetről és javaslatot tett a reformáció debreceni emlékművének felállítására, amit a közgyűlés támogatott és elkészítését elhatározta. Mindezekről és az új elnökség első rendes közgyűlésről mondták el véleményüket az alkotótagok.

 

alt

Pálinkás Gyula, lelkipásztor (Milota, Uszka, Magosliget)

Én még új vagyok itt, de nagyon jók a tapasztalataim. Örülök, hogy az egyházkormányzatba is beleláthatok a gyülekezeti élet irányítása mellett. Várakozással voltam a jövőt illetően is, hogy milyen úton indul az egyház és nagyon örültem, hogy szóba került az Egyházi Jövőképbizottság munkája, amelyben nekem is volt részem. Nagyon fontosnak tartom, hogy a jövőnkkel törődjünk és örülök, hogy egy fiatalos lendület van az egyházban. Püspök úr beszédében is azt éreztem, hogy tele van tervekkel, mint például a Hirdesd az Igét program, amelyik a szatmári egyházmegyében nagyon sikeres, és örülök, hogy erre fogékonyak az emberek.

alt

Horváth Csaba, presbiter, világi tanácsos (Nyíregyháza- Városi Református Egyházközség)

Nagyon örülök, hogy Fekete Károly püspök úr, amit annak idején a püspöki székfoglaló beszédében meghirdetett, a Hirdesd az Igét program, az nem csak szólam volt, hanem valósággá is vált. A reformáció megünneplésével kapcsolatban nagyon fontosnak tartom a tárgyi bizonyítékokat, hogy emlékezzünk a reformációra, mert ezek minden embernek hirdetik az evangéliumot.

alt

Szabadi Árpád, esperes (Hajdúvidéki Református Egyházmegye)

Mi, akik hallgattuk a püspöki beszámolót és utána a jelentéseket, elmondhatjuk, hogy ez a közgyűlés más volt, mint korábban. Nagyon hálás vagyok azért, hogy a püspöki beszámolóban egyértelműen megfogalmazódtak azok a problémák, amelyek annak idején a püspöki székfoglalóban is, tehát következetes volt a beszámoló felépítése, amely kendőzetlenül rámutatott a gondokra és teljes egyértelműséggel jelezte, hogy meg kell újulnia az egyháznak lelkiségében, fel kell töltődnie és nem csak egyfajta diagnózist állapított meg, hanem megmutatta és hordozta a beszámoló a kiutat és annak felépítését. Azt gondolom, hogy a felnőttképzés elengedhetetlen fontosságú! Aki ismeri a gyülekezeteket, azt kell mondja komoly gondok vannak az alapvető hitvallási dolgok értelmezésével. A megújuláshoz, alapozni kell és ahhoz meg kell ismernünk református hitünk alapjait. Nagyon fontos továbbá a beszámolóban elhangzott lelkigondozás, a lelkipásztorok lelkigondozása. Ez egy olyan akkut probléma ma, amelyről nem beszélünk, de ha azt akarjuk, hogy a lelkipásztor „toppon” legyen mindig, akkor nem árt leülni és végig gondolni, hogy hol tartunk ma és miben kell változni, mert a lelkipásztornak is lelkiekben kell megújulnia!

alt

Szentesi Lajos, gondnok (Nagykunsági Református Egyházmegye)

Első alkalommal vettem részt közgyűlésen és nagyon jól éreztem magam. Püspök úr részletes tájékoztatást adott az eddig eltelt időszakról és a jövőről. A programok közül a Hirdesd az Igét programnak én is részese voltam, egyházmegyénk egy teljes hónapig volt házigazdája a programsorozatnak, nagyon szép alkalmak voltak, a záró alkalomra meghívtuk az egyházmegye valamennyi pedagógusát Mezőtúrra, így több mint négyszáz fővel vettünk részt. Az új elnökség minden jövőbeni programját támogatjuk. Nagyon ötletesnek és jónak tartom, hogy a presbiterek és a gyülekezeti tagok képzése be fog indulni. Ez minden gyülekezetre építőleg fog hatni.

alt

Katona Gyula, esperes (Békési Református Egyházmegye)

Úgy gondolom a püspöki beszámoló egy nagyon jó indítása ennek a ciklusnak. Érdekes felépítéssel rukkolt elő, hiszen tudományos bevezetéssel indult, és megalapozta azt a mondani valót - ami nekem nagyon tetszett, és gondolom másoknak is -, ami a gyülekezeten belüli közösség erősítést, gyülekezetépítést célozta meg. A Hirdesd az Igét programot a mi egyházmegyénkben, májusban megszerveztük. Épültünk belőle és folytatni kívánjuk egy találkozóval az adventi időszakban. A többi előremutató programra is azt tudom mondani, hogy mindenképpen időszerű és fontos. A reformáció emlékművével kapcsolatban pedig azt gondolom, hogy az ötszázadik évfordulóra méltó megemlékezés lenne Debrecen városának és az egész magyar reformátusságnak is.

A közgyűlésről szóló öszefoglaló írást ITT olvashatják el.

Fotók: Barcza János