Rendszerüzenet
2015. október 09.

Emlékezés Török József egykori esperesre

Török József, Kömörőben 40 éven át szolgáló lelkipásztorra, a Szatmári Református Egyházmegye egykori esperesére emlékeztek születésének 125. évfordulója alkalmából a településen, október 4-én. Török József életében olyan történelmi eseményeket, változásokat élt át, ami ma már történelem. Egy dolog nem változott, a hitben való erős, példamutató, következetes élet. Az ünnepi istentiszteleten a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

alt

Prédikációjában Fekete Károly kiemelte, hogy Török József meggyőződéses ember volt, akiből áradt a harmónia.

alt

Török József Isonzónál harcolt, és aki járt a nagy háborúban az meg tudta becsülni az életet- mondta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki kiemelte: „Mindannyiunk éltében vannak olyan pillanatok, látás és hallás élmények, amelyek megváltoztatják az életünket. Az Istent hallgató és észrevevő emberek azonban másképp látják a körülöttük élőket. Olyan látásban lesz részük, amelyik fölfedezi azokat a rezdüléseket az arcon, kézen, amikor az ember beleremeg az élet súlyába, és meghallja azokat a szavakat, amelyeket más nem” - hangsúlyozta Fekete Károly, aki kiemelte, hogy a látás és hallás élményeket az ember élete közben kapja. Török József is meghatározó élményeket kapott. 1890-ben született egy mélyen vallásos családba, Debrecenben. Önként megjárta a háborút, 42 éven keresztül volt a kömörői gyülekezet lelkésze, 12 éven keresztül pedig a szatmári egyházmegye esperese. Négy gyermeke született és tíz unokája.

alt

Szalay Kont méltatta elődjét, beszédében kiemelte, hogy életének minden állomásában egy porszemnek nevezte magát Török József. Reformátusnak és magyarnak lenni, ez a porszem rendeltetése, küldetése, kötelessége! Ezt vallotta Török József. A Szatmári Református Egyházmegye esperese kifejtette, hogy ez az irány megszabta Török József egész életét. Isten szeretetén túl, pásztori munkájának alap tétele volt szeretni az embert, gyöngeségeivel, hibáival együtt és nem a rosszat keresni, hanem meglátni a jót és arra építeni és úgy továbbmenni- hangsúlyozta Szalay Kont.

Fotók: Barcza János