Rendszerüzenet
2015. szeptember 30.

Egymást támogatva, egymástól tanulva

Mint arról már beszámoltunk, egy millió forintot nyert a Családbarát Ország az Idősekért, a Nemzedékek Együttműködéséért című pályázaton a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma. A projekt nyitóalkalmát szeptember 28-án, 8 órától tartották a Debrecen- Kossuth utcai református templomban.

A debreceni Méliusz Juhász Péter Református Idősek Otthonának igazgatója prédikációjában kifejtette, hogy örömmel fogadták, hogy időt tölthetnek együtt a fiatalokkal egy nyertes pályázat kapcsán, amely áldássá lett mindenki számára. „Az áldás, amit kapunk azért hatékony, mert Istennel kapcsol össze”- hangsúlyozta Marján Éva, majd kiemelte, hogy az Úr áldását, ha mindenhova elvisszük, akkor megláthatjuk azt a csodát, ahogyan Ő általunk munkálkodik.

alt

Ilyés Ilona a gimnázium igazgatója a megnyitó alkalmon kiemelte, hogy a tanév során két intézménnyel, a Méliusz Juhász Péter Református Idősek Otthonával és a Bagaméri Református Szeretetotthonnal működik együtt az iskola. A diákok a pályázatban nem csak azt vállalták, hogy beszélgetnek az idősekkel, hanem azt is, hogy ha kell segítenek például az otthonok kertjeinek rendbetételében és mindenben, amit a vezetők kérnek. Emellett az év folyamán szeretne az iskola az idősekkel közös programokat is szervezni, így például a tervek szerint dóczysták adventi koncertet adnak majd mindkét intézményben, de közös farsangi jelmezkészítésben és közös színházlátogatásban is gondolkodnak a pályázatban résztvevő diákok és tanárok.

alt

Viktor László, a Bagaméri Református Egyházközség lelkipásztora a projektnyitó istentiszteleten elmondta, hogy nagyon örül a pályázatnak, mert fontosnak tarja a két generáció egymáshoz közelebb hozását. Így gondolja Darányi Erzsébet a bagaméri Szeretetotthon igazgatója is, aki hangsúlyozta, hogy elsősorban az egyházi és világi ünnepek megtartásában kérik majd a diákok segítségét. Marján Éva a debreceni Idős Otthon igazgatója pedig kifejtette, bízik benne, hogy sok szép közös programot tudnak majd megvalósítani a fiatalokkal. Madarász Blanka 10-es tanuló, a Diákönkormányzat elnöke a megnyitón hangsúlyozta, hogy nem csak az időseknek, hanem a fiataloknak is fontos ez a pályázat, mert mint mondta figyelmességre neveli a diákokat az idősekkel való kapcsolattartás. Kiemelte: „Szükséges, hogy a különböző generációk egymást támogatva, segítve, egymástól tanulhassanak”.

A megnyitó alkalom végén a Tiszántúli Református Egyházkerület nevében, Derencsényi István kerületi, lelkészi főjegyző köszöntötte a pályázat résztvevőit és azt kívánta, hogy a közös programok szeretetben, egymás megbecsülésében és kölcsönös tiszteletadásban teljenek.

A pályázatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma olyan rendezvényeket, képzéseket, kommunikációs programokat, kiadványokat, kiállításokat, kreatív akciókat, modell értékű projekteket támogat, amelyek az idősek és fiatalok együttműködését erősítik, népszerűsítik.

Fotók: Dóczy Gimnázium