Rendszerüzenet
2015. szeptember 22.

Sikeres volt a templomok éjszakája

Mindkét csoport megtelt a Templomok Éjszakájára szervezett körsétára. A Debreceni Református Kollégium Múzeuma idén harmadik alkalommal csatlakozott a Templomok Éjszakája rendezvénysorozathoz, amelynek során szeptember 19-én, ingyenes körsétát szervezett a belvárosi templomokban. 

A séta az Oratóriumból indult, ahol Gáborjáni Szabó Botond múzeumigazgató elmondta, hogy az emberi társadalom életét az egyházhoz kötődő ünnepek tagolták és tagolják ma is, de egyéni életünk nagy forduló pontjai is a templomban játszódnak, elég ha az esküvőre vagy keresztelőre gondolunk. A templom kitüntetett helye éltünknek és a társadalomnak, hiszen ha megfigyeljük, egy faluban a templom általában a település közepén áll- hangsúlyozta Gáborjáni Szabó Botond, aki után Balogh Gizella a múzeum munkatársai mondott pár szót a református templomok belső elrendezéséről és a templomban használt tárgyakról.

A körséta az előadást követően a Verestemplomban folytatódott, majd az Attila téri görög katolikus templomba, aztán a Szent Anna utcai Katolikus Székesegyházba, a Kistemplomba, a Zsinagógába és végül a Nagytemplomba látogattak el az érdeklődők. A templomokban 10-15 perces előadást hallgathattak meg a jelenlévők a templomok történetéről. A 4 km hosszú, három órás séta végén, a Nagytemplom bemutatása után a Debreceni Baptista Énekegyüttes koncertjével kedveskedtek a résztvevőknek.

A debreceni Kistemplomba nem csak a körsétán résztvevőket várták, hanem a zene kedvelőit is, ugyanis 19 órától a Sol Oriens Kórus adott ingyenes koncertet.

A Debrecen-Füredi úti Református Templomban is kinyitotta kapuit a Nyitott Templomok Éjszakája elnevezésű program idején, szeptember 19-én, szombaton. Délután kézműves foglalkozásokat tartottak a gyermekeknek, valamint Nagy T. Wanda és tanítványai legújabb tűzzománc alkotásait bemutató kiállítását nyitották meg. Este templombemutatóval, szeretetvendégséggel és Reisinger János irodalomtörténész előadásával valamint zenés műsorral várták az érdeklődőket.

A Szeged- Petőfitelepi Református Egyházközség temploma is már délután kinyitja kapuit az érdeklők előtt, verses-zenés előadásokkal, a gyülekezetet bemutató kiállítással és kötetlen beszélgetésekkel várták a templomba betérőket.

A Debreceni Egyetemi Gyülekezet Templomból könyvtár - könyvtárból templom címmel szervezett programokat szeptember 19-én 9 és 18 óra között. Az Egyetemi Templom története kalandos. Háború idején épült, teljesen soha nem lett készen. Sok harc után állami tulajdon lett az épület. Egyetemi Könyvtárként, számítógépközpontként szolgált évtizedeken át, de 2007 óta ismét "igazi" Templom, mégpedig egy nem szokványos közösség, az Egyetemi Gyülekezet otthona.  Az ide látogatók egy templomot és egy különleges közösséget is megismerhettek. A betérőket frissítővel és finomsággal várták.