Rendszerüzenet
2015. szeptember 17.

Templomok Éjszakája-2015

A Debreceni Református Kollégium Múzeuma mellett a Kistemplomban, a Nagytemplomban, a Fürdei úti templomban és az egyetemi templomban is szerveznek programokat szeptember 19-én, a Nyitott Templomok Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan.

A Debreceni Református Kollégium Múzeuma és Nagytemplom:

A Debreceni Református Kollégium Múzeuma idén immár harmadik alkalommal csatlakozik a Templomok éjszakája rendezvénysorozathoz, amelynek során szeptember 19-én, ingyenes körsétát szervez a belvárosi templomokban.

A belváros templomait bemutató körséta a 2012 áprilisában Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított Kollégium Oratóriumából indul19 órakor.

A séta a következő templomokat érinti:

- Izraelita Hitközség

- református Kistemplom

- Szent Anna utcai Katolikus Székesegyház

- Attila téri görög katolikus templom

- Kossuth utcai református „Veres templom”

A program során a templomok történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők. A 4 km hosszú, három órás séta a megújult Nagytemplom bemutatásával és a Debreceni Baptista Énekegyüttes koncertjével zárul a Nagytemplomban.

A szervezők kérik, hogy aki részt kíván venni az ingyenes programon, előzetesen regisztráljon, a 06/52 516-923-as telefonszámon.Regisztrálni CSAK telefonon a szabadhelyek függvényében lehet!

 

Debrecen-Füredi úti Református Templom

A Debrecen-Füredi úti Református Templomban is kinyitja kapuit a Nyitott Templomok Estéje elnevezésű program idején, szeptember 19-én, szombaton. A belépés díjtalan! A gyülekezet közössége szeretettel vár minden érdeklődőt.

Részletes program:

- 16.00-18.00:

„Itt van az ősz…” Kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak

- 18.00-18.30:

A Nagy T. Wanda és tanítványai (Tűzmadár Stúdió) legújabb tűzzománc alkotásait bemutató kiállítás megnyitója.

- 18.30-19.00:

Templombemutatás és szeretetvendégség

- 19.00-20.30:

„Kinek mondanak engem az emberek?” Csontváry: Fohászkodó Üdvözítő- Reisinger János irodalomtörténész vetítettképes előadása megbeszéléssel

- 20.30-21.30:

Kis éj előtti zene, Előadók: Sárosi Dániel – orgona és Imre Mihály – gitár

 

Kistemplom

2015. szeptember 19-én 19 órakor a Sol Oriens Kórus ad koncertet a Kistemplomban. A belépés ingyenes.

 

Szeged- Petőfitelepi Református Templom

A Szeged- Petőfitelepi Református Egyházközség temploma már délután kinyitja kapuit az érdeklők előtt. A részletes programok ITT.

 

Debreceni Egyetemi Templom

Templomból könyvtár - könyvtárból templom címmel szervez programokat szeptember 19-én 9 és 18 óra között az egyetemi gyülekezet.

Az Egyetemi Templom története kalandos. Háború idején épült, teljesen soha nem lett készen. Sok harc után állami tulajdon lett az épület. Egyetemi Könyvtárként, számítógépközpontként szolgált évtizedeken át, de 2007 óta ismét "igazi" Templom, mégpedig egy nem szokványos közösség, az Egyetemi Gyülekezet otthona.  Az ide látogatók egy templomot és egy különleges közösséget is megismerhetnek. A betérőket frissítővel és finomsággal várják. 

Az Egyetemi Templom templomtere az eredeti kazettás mennyezettel a könyvtár-korszak alatt nem volt látogatható.  Mivel a teljes helyreállítás nem történt még meg, így az épületen egyszerre viseli magán a tervezője, illetve a könyvtári átépítés nyomait, amit fényképekkel is be tudnak mutatni. Az épület külön érdekessége a jelenleg benne működő Egyetemi Gyülekezet.

A gyülekezetben 24-én is folytatódnak a programok, ekkor ugyanis Filméjszakát szerveznek 19 órától. 

- 3 film, amelyek nem szokványos módon szólnak az élet nagy kérdéseiről, az örök igazságokról.

- 3 film, egy filméjszaka ezúttal egy szokatlan helyszínen: egy hatalmas vetítővászonnal felszerelt templomtérben.

- A filmek közben, után lehetőség lesz beszélgetni, megvitatni a felmerült kérdéseket, megosztani a benyomásokat zsíros kenyér és tea kíséretében.

  - Be lehet térni 1-1 filmre is, de a szervezők szerint érdemes megnézni az egész sorozatot.

A három film:

A mindenség elmélete, angol életrajzi dráma, 123 perc, 2014

A kísérlet, német thriller, 114 perc, 2001

Truman show, amerikai vígjáték, 103 perc, 1998