Rendszerüzenet
2015. szeptember 09.

Megkezdte új tanévét az Immánuel Otthon és Iskola is

Szeptemberrel elkezdődött az új tanév a halmozottan sérült gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó debreceni Immánuel Otthon és Iskolában is. A nappali ellátást biztosító, többfunkciós intézményt még 1991-ben hozta létre a Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközség.

Az Immánuel Otthon és Fejlesztő Iskola ma már két önálló intézményegységgel, részben köznevelési állami feladatokat is felvállalva működik, és kiegészítő szakmai tevékenységként egészségügyi járóbeteg szakellátást, házigondozást és eszközkölcsönzést is biztosít a rászoruló fogyatékosoknak. Az Immánuel hivatalos tanévnyitó ünnepségét augusztus 30-án a 10 órás istentisztelet keretében tartották a debreceni református Nagytemplomban.

Az alkalmon a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, aki prédikációjában kiemelte, szükség van a gyermekekre, hogy érzékenyítsék a felnőtteket. „Nem mulasztja el Jézus kiemelni, hogy a gyermekben több van, mint ami most látszik belőle, és természetesen többnek nézi Ő is őket. Mi ez a több? Az, hogy Jézus önmagát is látja a gyermekben”- fejtette ki Fekete Károly.

A jelenlévőket Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese köszöntötte.

Az új tanévet az Immánuel Otthon és Iskola igazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy felemelő érzés látni, ahogy a gyermekek küzdenek egy-egy mozdulattal, egy-egy szóval és nagy kiváltság, hogy ebben a küzdelemben mellettük állhatnak, segítséget nyújthatnak és a küzdelmeikből, a szülők helytállásából tanulhatnak az otthon dolgozói. Győri Zsófia megemlékezett egy tanulójukról, aki már nem kezdheti meg az új tanévet társaival.

Beszédében szólt a nyári programokról, különböző táborokról és elmondta, hogy ebben a tanévben is teljes létszámban, 37 gyermeknek nyújtanak fejlesztőnevelés - oktatást, köztük két új tanulónak. A Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolával való együttműködés keretében húsz gyermeket oktatnak, akik szociális ellátásban is részesülnek. A fiatal felnőtteknek nyújtott szolgáltatásokban 27, míg a járóbeteg szakellátásban 84 ellátott részesül.

Az újévben a kisebb rendezvények mellett az intézmény 25. évfordulójának megünneplésére készülnek az iskola tanulói és dolgozói.