Rendszerüzenet
2015. szeptember 08.

Megnyitotta 2015/2016-os tanévét a DRHE

Megnyitotta 2015-2016-os tanévét a Debreceni Református Hittudományi Egyetem szeptember 6-án a debreceni Nagytemplomban. Az ünnepi közgyűlés istentisztelettel kezdődött, majd az elsőéves hallgatók fogadalomtételével folytatódott. Ebben a tanévben hitéleti és nem hitéleti szakokon összesen 128-an kezdik meg elsőévesként tanulmányaikat, a Debreceni Református Kollégium teljesen felújított négyszög épületében.

alt

Az istentiszteleten, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte, hogy 478 évvel ezelőtt a reformáció bölcsőjében itt Debrecenben olyan oktatás indult, ami azt tűzte ki célul, hogy az egyház veteményeskertje az oktatás legyen. Fekete Károly hangsúlyozta, hogy a kerület iskolái ahhoz vezetnek közel, hogy értelmesebben lehessen Bibliát olvasni, az Isten igéjével foglalkozni amellett, hogy a diákok világi tudományokat is természetesen tanulnak.

A tanévnyitó közgyűlésen beszédében Bölcskei Gusztáv kifejtette, hogy a ma és a holnap világában, amelyikre újra meg újra megszégyenítő és megörvendeztető módon érvényesek Jézus szavai, hogy a szegények mindenkor veletek lesznek, - különböző alakban, különböző formában - a lelkipásztoroknak, tanítóknak meg kell tudni testesíteni, jeleníteni a krisztusi emberséget, az irgalmasság kultúráját, mert ez a világ mindezeket nem mindig értékeli.

alt

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora kiemelte, hogy 2016 szeptemberében elindítják a romológia képzést minden hallgató számára. A cél, hogy olyan lelkipásztorok és tanítók végezzenek az egyetemen, akik a magyar cigányság kultúráját, történetét behatóan ismerik. A romológiai tanszék a társadalomtudományi tanszéket váltja fel a jövő tanévtől. Az új képzés elindulásáig bizonyos tantermeket átalakítanak, és már keresik a megfelelő szakembereket.

alt

Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta azt is, hogy ez év szeptemberétől szeretnék, ha az egyetem hallgatói önkéntes szolgálatként bekapcsolódnának a debreceni menekülttáborban egy olyan karitatív munkába, amely segíti a tábor lakóinak az itt létét. A toborzás és a menekülttábori szolgálat a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve indul el.

Fotók: Barcza János