Rendszerüzenet
2015. szeptember 02.

Tanévnyitó csendesnap a szabadságtelepi templomban

A szabadságtelepi templomban tartotta tanévkezdő csendesnapját a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gedeon Gimnáziuma. Az iskola minden évben más gyülekezet templomát választja a csendesnap helyszínéül, így adhatott otthont az alkalomnak szeptember elsején a Debrecen- Szabadságtelepi Református Egyházközség temploma.

Az iskola mintegy 380 diákkal és 20 tanárral vonult ki a város keleti peremén található népi motívumokkal díszített református templomba. A diákokat Ablonczy Béla lelkipásztor, a Dóczy Gimnázium vallástanára köszöntötte, valamint Nagy Gábor a szabadságtelepi gyülekezet lelkésze, aki tanévkezdő áhítatában kiemelte: Jézus Krisztus elképesztően pozitívan viszonyult a gyerekekhez, mert Ő tudta, hogy felnőtt létünk valójában veszélyes vállalkozás. Sok esetben maguk a felnőttek vállnak akadályává az áldásnak, széttörőivé az álmoknak és áthatolhatatlanná a reményeknek.

alt

Ezért mondta Jézus a kizáró, exkluzív tanítványoknak: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem, mert ilyeneké az Isten országa”- mondta Nagy Gábor, majd hozzátette, a gyermek számára minden dolog friss élmény. Móricz Zsigmond mondja, hogy többet élt át élete első tíz évében, mint az utána következő évtizedekben együttvéve. Ezt a friss élményként megélt életet is jelenti Isten országa. A szabadságtelepi gyülekezet lelkipásztora arra bíztatta a fiatalokat, hogy szerezzenek minél több élményt ebben az új iskolai évben is, ahogy azt megfogalmazza az egyik jól ismert dalszöveg.

„Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni

Majd az unokáknak, mikor körbeállnak

Mikor körbeállnak, az ágyadon ugrálnak

Hogy legyen mit mesélni, kezdjetek el élni!”

„Adjátok át magatokat a valóság átélésének, őszinte megismerésének, élni a szó elsődleges, eredeti értelmében.  Isten országlásába kapcsolódva ugyanis egy magasabb világ részeseivé válunk. Elkezdünk megérteni összefüggéseket, rádöbbenünk az örök törvények igazságára, és elérkezünk oda, hogy az élet már nem csak friss élmény, hanem olyan élmény, aminek értelme is van. Gyermekségünk hozzá a kulcs”- hangsúlyozta Nagy Gábor.

Az igei gondolatok után Marczi Ernő karnagy népdalzsoltárt tanított a fiataloknak, majd Nagy Gábor röviden ismertette az egyházközség múltját és jelenét.  Az alkalmat Sárosi Dániel orgonaművész játéka tette színesebbé.

A tanévnyitó csendesnap végén Nagy Gábor lelkipásztor sok erőt és áldást kívánt az iskola, a tantestület és az ifjúság életére és munkájára az új tanévben, Ilyés Ilona igazgatóasszony pedig megköszönte Nagy Gábor lelkipásztor szolgálatát.

A fiatalok a templomból kimenve egy kifejezetten erre az alkalomra készült könyvjelzőt kaptak ajándékba, hogy a csendesnapon szerzett élmények mellett, kézzel fogható emlékük is legyen a 2015/2016-os tanév kezdetéről és a szabadságtelepi gyülekezetről.

Fotó: Marczi Ernő