Rendszerüzenet
2015. augusztus 27.

Egyházi közösségek szerveznek fesztivált Szegeden

Egyházi közösségek kezdeményezésére szeptember 25. és 27. között rendezik meg az év legnagyobb, ingyenes szegedi rendezvényét, a Tágas Tér Fesztivált – közölte Czagány Gábor református lelkész, a fesztivál főkoordinátora szerdán Szegeden, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökkel és Kovács Ákos előadóművésszel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A szervezők az újszegedi Ligetben, illetve a város számos pontján olyan nyitott teret álmodtak meg, amely minden szegedi számára értéket és feltöltődést nyújthat – hangsúlyozta Czagány Gábor. A fesztivál koordinátora úgy fogalmazott, hogy a háromnapos fesztiválon mintegy 120 programon keresztül azoknak a városért dolgozó szervezeteknek, csoportoknak, intézményeknek kínálnak bemutatkozási lehetőséget, amelyek segíthetnek bebizonyítani, hogy Szeged egy élhető, lehetőségekkel teli település.

Czagány Gábor a fesztivál programjai közül kiemelte Pál Feri atya előadását, aki a hétköznapi spiritualizmusról fog beszélni az első napon, majd az olasz Gen Verde együttes állít színpadra egy társadalmi üzeneteket hordozó musicalt, amelyet a Móra Ferenc Szakmunkásképző diákjai tanultak be egyhetes kurzus keretében.

Elmondta, hogy a második napon a fiatalok között népszerű Hillsong London csapata mutat be előadást, majd este Ákos ad koncertet az Igazán elnevezésű turnéja részeként. A ligetben két színpadon, illetve további nyolc helyszínen lesznek programok. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon főleg ifjúsági zenekarok lépnek fel, valamint itt lesz látható A velencei kalmár, a Roma Szakkollégium hallgatóinak előadása.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök emlékeztetett arra, hogy Németországban nagy hagyománya van az ökomenikus egyházi napoknak, és a legtermészetesebb volt számunkra az együttműködés a fesztivál kezdeményezőivel, örömmel bekapcsolódtak anyagilag is. Hozzátette: a Tágas Tér elnevezés találó, mert a keresztény hittel élők is megtapasztalhatják, hogy „az egész világ az otthona a hívő embernek”. Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerző, zeneszerző, költő kiemelte: még nem kapott a sorstól arra esélyt, hogy országjáró turné keretében visszatérhet egy koncert helyszínére. Felidézte, hogy kedd este 10-12 ezer ember volt ott szegedi koncertjén, amely után egy hónappal kétórás, ingyenes koncertet ad. A repertoárról elmondta: ugyanazt fogják előadni, amelyet eddig több mint 110 ezren láttak az országban és a két külföldi helyszínen.

A katolikus hitét mindig nyíltan vállaló előadóművész hozzátette: a Tágas Tér fesztivál igazi „tanúságtétel lesz”, hogy az egyházak nemcsak testvérként kapcsolódnak össze, hanem megmutatják: nyitottak a világra.

Forrás: MTI