Rendszerüzenet
2015. augusztus 24.

200 éves a reformátuskovácsházi gyülekezet

2015. augusztus 21-én ünnepi hálaadó istentiszteletre gyűltek össze Mezőkovácsháza reformátusai, gyülekezetük alapításának 200. évfordulója alkalmából.

alt

Az ünnepi istentisztelet 9 órakor vette kezdetét. Igehirdetésében (Lekció: Zsid 11, 1-6, Textus: Zsid 12,1-3) Molnár Virág helyi lelkipásztor kiemelte, hogy bár az ünnepi istentiszteleten közösen hálát adnak az eltelt 200 esztendőben megtapasztalt áldásokért, és azokért, akik kiálltak hitük mellett, így építve gyülekezetük életét, nem csak a múltba tekintés a jelenlévők feladata. A jelenben kell letenni minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, hogy állhatatossággal tudjuk megfutni az előttünk lévő pályát. A gyülekezet tagjai így tudnak bekapcsolódni a hitvalló ősök sorába, folytatva a hitből fakadó cselekedeteknek azt a sorát, mellyel hozzájárulhatunk gyülekezetük további építéséhez.

alt

Az ünnepi istentiszteletet követően Kiss Dávid zeneszerző, zongoraművész koncertjét hallgathattuk meg templomunkban, majd ezt követően templomunk előtt a 200 éves évforduló alkalmából emléktábla avatásra került sor.

alt

Ünnepi rendezvényeink ezzel nem értek véget. A helyi Balogh György Honismereti Egyesülettel együtt működve egy kiállításon keresztül kerültek bemutatásra az I. és II. világháború helyi eseményei, ereklyéi, emlékei.

alt

Az ünnepségsorozat a Reformátuskovácsházi Temetőben folytatódott. A gyülekezet alapítványán, A „Kovácsházi Reformátusokért” Alapítványon keresztül meghirdetett közadakozásból egy emlékmű került felállításra, és felavatásra az itt elhunyt, és helyi hősi halottak eddig jeltelen sírja felett. Gyülekezetünk idős tagjai emlékezetükben őrizték a hősi halottak sírjának helyét, mely fölé most méltó emléket állíthattunk.

Megemlékezésünk délután Elszármazottak Találkozójával zárult.

Istené legyen a dicsőség az elmúlt 200 esztendő áldásaiért!

Gyaraki Gábor

Fotó: Mezőkovácsházi Református Egyházközség