Rendszerüzenet
2015. augusztus 19.

Elkezdődött az Árpád téri templom felújítása

Augusztus elején elkezdődött a Debrecen- Árpád téri Református Egyházközség templomának felújítása. A gyülekezet a munkálatokra még egy évvel ezelőtt kapott 34 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) és a projektet ez év május 31-ig be is kellett volna fejezni, de ez nem valósulhatott meg, mert Debrecen Megyei Jogú Város Építészeti- Műszaki Tervtanácsának engedélyét a beruházásra hosszas egyeztetés után csak idén májusban kapta meg az egyházközség.  A gyülekezet így hosszabbítást kért az EMMI-től.

A most elkezdődött beruházás során a templomtorony és az első két lépcsőház újul meg. A templomról egyébként csaknem másfél éve hullik a vakolat, ezért is építetett fedett átjárót a templom falához a gyülekezet, így biztonságosan közlekedhetnek a járdán a járókelők.

Veres János lelkipásztor elmondta, hogy a falak vizesedése mellett a forgalom is jelentős kárt tett a templomban. A több mint 300 főt számláló gyülekezet a maga módján mindig megtette, amit meg tudott tenni a templomért, de a vízzel és a forgalommal nem tud versenyt tartani és egy komoly felújítást nem tud finanszírozni.

A gyülekezet lelkésze kiemelte, hogy a teljes külső- belső megújulás mellett a száz éves palatető cseréjére is szükség lenne. Reméli, hogy a reformáció 500 éves évfordulójára megújulhat teljesen a templom, ugyanis a torony és a két óratorony a felújítás után nagyon el fog ütni a templom többi részétől, így a lelkipásztor abban bízik, hamarabb tud a külső felújításra pályázaton nyerni az egyházközség. Emellett a gyülekezet szeretné, ha a templom belseje is megújulna és kisebb, fűtött helyiségeket tudnának kialakítani a templomtérben.

A mostani beruházásnak október 31-ig kell elkészülni. A munkálatok végeztével a gyülekezet tagjai újra tudják használni majd a templom főbejáratát. 

Az Európa Rádió Veres János lelkipásztorral a témában készített interjúját, itt hallgathatják meg:

Letöltés