Rendszerüzenet
2015. július 15.

Szépülnek Szabó Magda bútorai

2014 tavaszán a DRK Dóczy Gimnáziumába került szinte a teljes hagyatéka Szabó Magda Kossuth-díjas írónőnek, s az örökös, Tasi Géza úr megállapodott Dr. Bölcskei Gusztáv püspök úrral, hogy a gimnázium területén egy nagyobb kiállítóhely létesül.  Ezt az elképzelést a Tiszántúli Református Egyházkerület mellett – ahol Szabó Magda élete végéig örökös főgondnok volt – az Nemzeti Kulturális Alap is támogatta. 

alt www.nka.hu

A 4911/00115 azonosító számú ,,Szabó Magda múzeum létrehozására: a hagyaték bútorainak restaurálásra" című pályázat keretében a napokban készültek el a gyönyörűen felújított bútordarabok: szekrények, tálalók, szalongarnitúra, öltözködő asztal és még sorolhatnánk. A restaurálást a BIG-TRANS-KER KFT koordinálta, melynek vezetője, Nagy Attila Bertalanné elmondta, hogy a hagyatékot két részletben restaurálták.

alt

Szinte stílusosan, ahogy a görög mitológiában Zeusz testvérei is fordított sorrendben jutottak újra a felszínre Kronosz gyomrából, most itt is először a később érkezett bútorok kerültek Eredics György műhelyébe, majd a Dóczy Gimnázium Szabó Magda Emlékszobájában már eddig látott bútorok is megújultak. Eredics úr minden kárpitot azonosra cserélt: a cél a harmonikus szobabelső kialakítása a létesítendő kiállítóhelyen. A szuvas, vagy korábban rosszul javított bútoroknak a helyreállítása is megtörtént, a fa erezetét is visszavarázsolták a gondos kezek.

Az írónő 100. születésnapjára készülve fognak a ma még különálló darabok egy kerek egésszé összeállni, hogy a múzeumpedagógia segítségével mélyreható élményben legyen része a diákoknak is, és a kiállítóhelyet felkereső érdeklődők is megérezzék: Szabó Magda a mindennapjait ezek között a bútorok közt élte, sőt a múltjának a lenyomatát őrzik talán gyerekkoráig visszanyúlva…

Forrás: Dóczy Gimnázium

Fotó: Derencsényi István