Rendszerüzenet
2015. július 08.

Megújult a váncsodi templom

27 millió forintból, nagyrészt pályázati támogatásból valósult meg az 1300 lelkes község, Váncsod református templomának külső felújítása. Ebből az alkalomból hálaadó istentiszteletet tartottak a templomban július 4-én, szombaton. Az alkalmon közreműködött Joan Faulkner gospel énekes és Csík Gusztáv jazz zongoraművész.

Dr. Hermann-né Frenczel Erzsébet a gyülekezet lelkipásztora elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumától 20 millió forintot, a Tiszántúli Református Egyházkerülettől 3 és fél millió forintot kapott, valamint 3 és fél millió forintot adott a munkálatokra a helyi gyülekezet. A még tavasszal elkezdődött felújítás során megoldották a csapadékvíz elvezetését, szellőző vakolattal látták el a lábazatot, és elbontották a templomot körülvevő kerítést, valamint elvégezték a nyílászárók cseréjét. A váncsodi gyülekezet lelkipásztora elmondta, hogy a mostani beruházásnak köszönhetően az eddigi vas ablakokat fára cserélték, ugyanis eredetileg fából készült ablakai voltak a templomnak, amely 1883-ban épült és három harangja van. A legnagyobbat 1925-ben adományozták az egyházközségnek. Dr. Hermann-né Frenczel Erzsébet 23 évvel ezelőtt érkezett a településre. Az elmúlt évtizedek alatt sosem volt annyi pénze a gyülekezetnek, hogy érdemi felújítási munkákat végezzenek a templomon.

A hálaadó istentiszteleten befolyt pénzbeli adományokat is a templom felújítására fordítják majd, ugyanis szeretné a gyülekezet, ha belülről is megszépülne templomuk. Emellett a lelkésznő nagy álma, hogy egy olyan ifjúsági klubot működtessenek, míg a szülők az istentiszteleten vesznek részt, addig a gyermekek és a fiatalok külön foglalkozáson kerülnének közelebb a református lelkiséghez. Dr. Hermann-né Frenczel Erzsébet azt szeretné, ha a család minden tagja el tudna és elmenne a templomba, s ezért tartaná fontosnak, hogy a fiatalokkal más formában foglalkozzanak és a család egyik tagja se érezze kirekesztettnek magát. 

Fotó (a főoldalon): www.vancsod.hu