Rendszerüzenet
2015. július 06.

Beiktatták Oláh Istvánt a Nagytemplomban

A gyülekezetben 10 éve beosztott lelkipásztorként szolgáló Oláh Istvánt egyhangúan választotta meg a presbitérium, a Szász Barnabásné nyugdíjba vonulása után megüresedett önálló lelkészi tiszt betöltésére.

alt

Oláh István 1979. április 2-án született, Kisvárdán. Gyermekkorát Mándokon töltötte, itt járt általános iskolába és az itteni református templomban konfirmált 1991-ben. Gimnáziumi tanulmányait Kisvárdán végezte el, majd az érettségi után jelentkezett és felvételt nyert a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre. A debreceni Klinika hematológiai osztályán beteg gyermekek és szüleik között vállalt éveken át szolgálatot az egyetemi évek alatt. Egy évig a németországi Bielefeldben tanult, elsősorban fogyatékos fiatalokkal foglalkozott. Segédlelkészként Csengerben szolgált, majd 2005-ben kapott püspöki kirendelést a nagytemplomi egyházközségbe, amelynek a fenntartásában működő Immánuel Otthon és Iskola lelkipásztori szolgálatait is ellátja már évek óta. 2005-ben nősült, feleségével, Bartha Eszterrel három gyermeket nevelnek. 2007-ben vallástanári diplomát is szerzett a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen, szakdolgozatát a fogyatékos gyermekek hitoktatásáról írta. Az egyházközségben több projekt koordinálását is vállalta és végezte, így például a Nagytemplom legutóbbi teljes körű felújítását is ő felügyelte.

alt

Oláh Istvánt, Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese iktatta be tisztébe július 5-én, délután a debreceni Nagytemplomban.

alt

Az ünnepi istentiszteleten a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Fekete Károly hangsúlyozta, hogy nem tragédia, hogy ha a filozófiai irányok és a tudományok szempontjából kiderül, hogy az evangélium besorolhatatlanul más, mint ezek a tudományok. Ezzel a mással azonban érdemes kiállni a középre, mert az ember javára és üdvösségére van- mondta a zsinat lelkészi alelnöke, aki személyesen is szólt Oláh István lelkipásztorhoz. „Sehol sem mindegy, hogy az igehirdetés, hogyan történik, a debreceni Nagytemplomban különösen nem. Aki ide feláll, annak éreznie kell ennek a súlyát és felelősségét. Kedves István! Vezess minél többeket végig azon az úton, amely az ismeretlen istenektől eljuttat sokakat a megismerhető Istenig, hogy aztán a megismerhető Istentől elsegíthesd őket az igazi Isten ismeretig”.

alt

Az ünnepélyes beiktatás után Oláh István bizonyságtételében kifejtette, hogy konfirmációjakor kapott ige („Élj nekem tetsző életet és légy fedhetetlen”-1Móz 17,1) indította el 23 évvel ezelőtt szolgáló élete útján és ez az ige határozza meg életét, munkáját ma is. Kiemelte, hogy amikor egy gyülekezet lelkipásztort választ, akkor sokféle elvárás megfogalmazódik, de a legfontosabb igény egy lelkipásztorral kapcsolatban az, hogy Isten előtti kedvességben éljen és minden, amit tesz, a gyülekezet épülésére és javára szolgáljon. Oláh István elmondta, hogy aki ismeri, tudja, hogy próbál segíteni, a felmerülő kérdésekre választ adni, de volt olyan, hogy nem tudott az elvárásoknak megfelelni, ez pedig még inkább rádöbbentette arra, hogy mennyire szüksége van Isten kegyelmére, ahogy mindenkinek. „Imádkozom azért, hogy Isten gyülekezeti életünket és szolgálatunkat tudja valóban használni. Éljünk jól a hit drága ajándékával mindannyian, lehessünk Isten világító mécsese ebben a világban, s jól tudjuk továbbadni azt az evangéliumot, amelyet Isten ránk bízott, s legyen gyülekezetünk a növekedés helye. Olyan gyülekezet legyünk, ahol mindenki megtalálja a maga helyét, ahol öröm, vigasztalás van, ahol lelki egészségben maradhatunk Jézus Krisztus mellett. Hiszem azt, ha így élünk és így szolgálunk, akkor Istennek kedves a mi szolgálatunk és lehet fedhetetlen a mi életünk”- mondta Oláh István.

alt

Az ünnepi alkalmon a beiktatott lelkipásztort a kerület egyházmegyéiben szolgáló lelkészek egy-egy igével köszöntötték, míg a Debreceni Egyházmegye nevében Vad Zsigmond esperes köszöntötte kollégáját. A gyülekezet nevében Virágh Pál főgondnok, az Immánuel Otthon és Iskola nevében Győri Zsófia igazgató, a tiszántúli egyházkerület nevében Derencsényi István lelkészi főjegyző, a katolikus testvérek nevében Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök, a város és a megye nevében Pajna Zoltán Hajdú- Bihar megye közgyűlésének elnök mondott köszöntő beszédet.

alt

Az ünnepi alkalmon a gyülekezet megajándékozta régi-új lelkipásztorát. Oláh István egy új palástot kapott, amelyet Kiss Árpádné palást készítő népi iparművész készített. A paláston a nagytemplom orgonájának virágmotívumai köszönnek vissza.

Fotók: Barcza János