Rendszerüzenet
2015. július 02.

Hamarosan újra megnyílik a kávézó az Emlékkertben

Még a nyáron újra megnyithat a Debreceni Református Nagytemplom és a Református Kollégium épülete közötti Emlékkert kávézója, méghozzá most már a nagytemplomi gyülekezet fenntartásában. Hosszas egyeztetés után a Debrecen – Nagytemplomi Református Egyházközség kapta meg a működtetés jogát. Ezzel együtt nem csak a helyiség belső felújítása, hanem új funkciók kialakítása is hangsúlyt kapott.

Oláh István lelkipásztor az Európa Rádiónak elmondta, hogy 2010-ben készült el az üvegtetős kávézó, kőtár a Nagytemplom mögött. A tárgyalások már akkor elkezdődtek az önkormányzattal, de végül egy kávézó tulajdonos kapta meg az üzemeltetés jogát. Másfél évvel ezelőtt azonban a közgyűlés úgy határozott, hogy a Nagytemplomi Egyházközségnek adja a helyiséget működtetésre. Az átadás-átvétel azonban csak ez év tavaszán történt meg, ugyanis az önkormányzat nehezen tudott megállapodni az előző üzemeltetővel.

Oláh István kiemelte, hogy az átvételkor kiderült, hogy a helyiség beázik, nem megfelelő a szigetelése. Ezeknek a problémáknak a helyreállítását az önkormányzat megára vállalta, a munkáltok nagy részével már el is készültek. Jelenleg a bútorok beszerzése és az alkalmazottak keresése zajlik. A kávézó nem csak kávézóként, teázóként és kőtárként fog üzemelni, ugyanis a gyülekezet egy könyvesboltot is kialakít itt, még pedig a Piac utcán lévő Református Könyvesbolt költözik majd át a kávézó épületébe. A helyiségben, amely körülbelül hatvan fő befogadására képes, egy gyermeksarkot is létrehoznak majd, valamint kül önböző kulturális és hitéleti alkalmakat szerveznek. Oláh István bízik benne, hogy sokat látogatott hely lesz a kávézó, ahová felekezeti hovatartozás nélkül várnak mindenkit szeretettel.

Az Oláh Istvánnal, az Európa Rádióban készült interjú itt hallgatható meg:

Letöltés