Rendszerüzenet
2015. június 16.

12. Múzeumok Éjszakája

Idén is színes programokkal várja az érdeklődőket Debrecenben a Múzeumok Éjszakáján a Déri Múzeum, a Debreceni Református Kollégium Múzeuma és idén új csatlakozóként a Nagytemplom is. Az intézményeket ezen az estén (június 20-án) közös karszalaggal lehet majd látogatni.

A Múzeumok Éjszakáját országosan 13., míg Debrecenben 12. alkalommal rendezik meg. Az idei, debreceni rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján dr. Angi János a Déri Múzeum igazgatója elmondta, hogy ebben az évben öt intézmény várja közösen az érdeklődőket, a Déri Múzeum, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza, a MODEM, a Debreceni Református Kollégium Múzeuma és a Nagytemplom. Az intézmények összefogásának eredménye, hogy évek óta kedvezményes árú karszalagokkal látogathatók a programok (gyermek: 500 forint, felnőtt: 1000 forint, családi: 2500 forint).

Dr. Angi János kiemelte, hogy nemcsak a debrecenieket kívánják megszólítani a programokkal, ugyanis a környező és távolabbi településekről vonattal érkezők fél áron utazhatnak, és ha a jegyüket lepecsételtetik a Múzeumok Éjszakáján, akkor hétfőig a hazautazást is fél áron biztosítja a MÁV.

A Déri Múzeum ebben az évben többek között már megnyitott állandó tárlataival, így a Munkácsy-trilógiával és a június 19-én megnyíló Medgyessy Ferenc-életmű kiállításával várja a látogatókat, míg a MODEM-ben a heteken belül látogatható Antal-Lusztig-gyűjtemény kiállításának kulisszái mögé kalauzolja az érdeklődőket a kiállítás anyagának tulajdonosa és kurátora.

Dallos-Nagy Krisztina, a Déri Múzeum sajtóreferense a további programok között kiemelte, hogy szintén a MODEM-ben Kirakat Tárlat, néptánc, sport és divatbemutató, valamint a belső kertben koncertek várják a látogatókat, s a MODEM előtti Baltazár Dezső téren lobbannak fel majd a Szent Iván-éji máglya lángjai is. A Déri téren többek között koncertek, tűzzsonglőr- és haditorna-bemutató lesz, valamint itt tartják a Múzeumok Éjszakája hivatalos megnyitóját délután fél 5-től. Kifejtette, hogy idén is ingyenesen ülhetnek fel a programokat látogatók az Ikarus 311-es nosztalgia járatokra, amelyek nemcsak a városnéző körútra viszik, hanem haza is szállítják az érdeklődőket.

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Házában tárlatvezetésekkel, verses-zenés összeállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és koncertekkel is várják a látogatókat.

A programok 21-én hajnalban nem érnek véget, ugyanis vasárnap a Múzeumok Éjszakáján megvásárolt karszalagokkal kedvezményes áron látogathatják a családok a Debreceni Állatkertet, a Vidámparkban pedig ingyenesen ülhetnek fel a kisvasútra.

A Debreceni Református Kollégium Múzeumának állandó és időszaki kiállításai mellett megnyílik a nagyközönség előtt a Református Gimnázium Természettudományi Gyűjteménye, de megtekinthető lesz A tudás vándora című animációs film is és újra várja a gyermekeket  Bagolyvári kuckó. Dr. Gáborjáni Szabó Botond múzeumigazgató kiemelte, hogy mivel a Kollégium épülete jelenleg is felújítás alatt áll, így a belső kertbe tervezett koncerteket és előadásokat a Nagytemplom mögötti Emlékkertben szervezik meg.

alt

A Kollégium az országos rendezvény fő témájához (az Élő Erdély) is csatlakozik, így megtekinthetők lesznek többek között a nagybányai festők alkotásai, valamint a Debreceni Népi Együttes kalotaszegi táncokat mutat majd be. A koncertek között szerepel a Ritmico Ütőegyüttes vagy a Jazz Five előadása, a zenei programokat pedig az elmaradhatatlan éjféli orgonakoncert zárja majd.

Idén először csatlakozott a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez a debreceni Nagytemplom. Céljuk, hogy a Nagytemplomot egy élő gyülekezet lelki hajlékaként, illetve a velünk élő történelem részeként mutassák be a látogatóknak. Molnár Szabolcs, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség ifjúsági lelkipásztora elmondta, hogy mivel a templom a közelmúltban teljesen megújult, így több funkcióbővítésen is átesett. Szeretnék az érdeklődőknek megmutatni a nyugati torony kilátóját, a két torony közötti panorámarámpát, valamint a templom falai között berendezett állandó és időszaki kiállításokat, így a Kossuth kiállítást, a gyülekezettörténeti tárlatot és a bibliatörténeti makett kiállítást is. Molnár Szabolcs kifejtette, mivel az emberek megnyugodni, elcsendesedni járnak a templomokba, így ezen az éjszakán a Nagytemplom is a megpihenni vágyóknak nyújt elsősorban programokat (gitár- és orgonazene, orgonakoncertek) a kiállítások és egyéb látnivalók mellett.