Rendszerüzenet
2015. június 12.

Kántor és karvezető találkozó a Nyírségi Református Egyházmegyében

Kedves és tartalmas  alkalom volt az a találkozó, amelyet a 78 gyülekezetet magába foglaló Nyírségi Református Egyházmegye szervezett kántorainak, karvezetőinek és énekvezéreinek. Az előzetesen kiküldött személyre szóló meghívó levelek alapján, amelyet Dr. Gaál Sándor esperes írt, közel 50 fő fogadta el a meghívást, és gyülekezett össze június 6-án a Nyíregyháza- Városi Református Egyházközség gyülekezeti termében. A programot az egyházmegye Ének-Zeneügyi Bizottság tagjai szervezték.

Kedves alkalom volt ez, hiszen a lelkes és elhivatott kántorok, karvezetők, temetői kántorok szívbéli jóérzéssel és örvendezve voltak együtt. Nagy megtiszteltetésként vették, hogy az egyházmegye nevében esperes úr megköszönte nekik hűséges szolgálatukat, és egy jelképes, de hasznos ajándékkal is kedveskedett számukra.

A nap vendégei és előadói voltak Dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, és Dr. Bódiss Tamás az MRE országos egyházzenei előadója. Az előadásokat figyelmesen hallgatva, az egyházi ének-és zeneügy iránt elkötelezett közösség megerősödött abban, hogy az egyházi ének és zene ügyének a szolgálata nagyon fontos feladat. Azok, akik ebben a szolgálatban vannak, nagyon fontos feladatot végeznek. Kell a megerősítése a jelenleg szolgálatban lévő kántoroknak és karvezetőknek. Ezt egyházmegyénkben a rendszeres kántortovábbképzés szolgálja. És kellenek új elhivatott kántorok is, akiknek a képzése, tanítása nem könnyen megoldható, de bejáratott útjai vannak a nyári kántorképző tanfolyamok által.

A találkozó egyik nagy élménye volt az, ahogyan az Istent dicsérő közös éneklések szívig hatóan megszólaltak. Bódiss Tamás előadásának interaktív részében az énektanítással ötleteket kaptunk a gyülekezeti éneklés színesítéséhez.

A találkozót keretbe foglaló áhítatok, az elején esperes úrnak, a végén püspök úrnak a szolgálatával adták azt a lelki közeget, amelyben az élő Isten megszólító szava felbuzdította szívünket a dicséretmondásra.

Tartalmas találkozó volt, mert rádöbbentett bennünket a régi nagy igazságra: a szívből jövő Istent dicsérő ének-zene azt is elmondja, amit szavakkal nem lehet.

Újból rádöbbentett arra is, hogy kiváltság szolgálni ezt az ügyet. Azoknak pedig, akik erre indíttatást és talentumot kaptak, azt kívánjuk: szolgálják szeretettel és megújult erővel az egyházi ének-zene ügyét.

Szerencsi Imre egyházmegyei ének-zeneügyi előadó