Rendszerüzenet
2015. június 11.

Újra szólnak a harangok a biharugrai templomban

Hosszú idő után ettől az évről újra szólnak a harangok, és újra jár a toronyóra is a biharugrai református templom tornyában. A szerkezeteket évtizedes szünet után tették ismét működőképessé. A megvalósult felújításokért június 6-án hálaadó istentiszteleten mondtak köszönetet. Az alkalmon arról is megemlékeztek, hogy 10 éve sikerült felépíteni a reformátusok számára a gyülekezeti házat, ami azóta is a közösségi élet meghatározó központja.

A kis település lelkipásztora Szabó Árpád Zsolt a templommal kapcsolatban elmondta, hogy Árpád korig visszanyúló alapjai vannak, bár a templomot többször átépítették. A harangok az 1900-as évek elején készültek, míg a toronyóra 1925-ben. A régi óra helyére azonban most újat tettek, de a 90 éves szerkezetet továbbra is meg lehet tekinteni a toronyban.

„Példátlan az az összefogás, ami a toronyóra és a harangok felújításáért tett a helyi gyülekezet és az egész falu. Több mint másfél millió forint gyűlt össze a beruházások megvalósítására”- mondta Szabó Árpád Zsolt. A biharugrai gyülekezet lelkésze kiemelte, azért adtak hálát a megvalósult munkálatok mellett, ahogyan Isten munkálkodott az emberek szívében, lelkében és fontossá tette számukra ezt a kezdeményezést.

A gyülekezeti terem 10 éve szolgálja a helyi reformátusokat. A fűtési időszakban az istentiszteleteknek ad helyet, valamint az év egészében különböző rendezvényeknek, így például nyáron gyerektáboroknak, míg télen evangelizációs alkalmakat tartanak itt. Az év nagy részében ez a terem a gyülekezeti élet központja- emelte ki Szabó Árpád Zsolt, aki elmondta azt is, hogy az egyházközség nagy vágya, hogy a templomuk külső felújítása is megvalósuljon.