Rendszerüzenet
2015. június 10.

Jubileum és naperőmű átadó Létavértesen

Egyszerre ünnepelte a Vértesi Református Egyházközség az integrált intézmény fennállásának 15. évfordulóját és az ezen intézményeket kiszolgáló naperőmű elkészültét június 6-án.

A kettős ünnepi alkalmon a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöki titkára hirdetett igét. Szabó János prédikációjában kiemelte, „van, hogy Isten Ígéreteinek megvalósulásából csak részleteket látunk, de az ígéret attól valóság, és beteljesedik. Volt ez nyílván így a Vértesei gyülekezetben is. Sok generáció élt már és ment el a minden élők útján. S ki ezt, ki azt látta a gyülekezet történetéből, Isten ide vonatkozó tervének megvalósulásából. Minden kor mást látott. És nyilván így volt most is e hosszú, szép ívű fejlesztési időszakban, amiért most hálát adunk. Olyan jó látni, hogy ha pályázat és projektmanagement és sok emberi fáradság útján is, de Isten itt Vértesen is véghezvitte tervét, beteljesítette ígéretét”.

A június 6-i istentiszteleten Rozsnyai István lelkipásztor elmondta, hogy először egy 25 fős idős otthont alakítottak ki, amelyet folyamatosan bővítettek. Ma itt 78 idős ember él. Emellett működtetnek egy 30 fős nappali ellátási részleget, támogató szolgálatot, amely 101 embernek nyújt segítséget, míg a házi segítségnyújtásban 68 emberről gondoskodnak. Szociális étkeztetőt is üzemeltetnek, itt napi 650 adag étel készül. Ezen kívül van néprajzi kiállító tér, és egy 33 fő ellátására alkalmas jurtatábor, ahová elsősorban nyaranta csoportok érkeznek.

Ezen intézmények áramellátását biztosítja a jövőben az a naperőmű, amelyet most adtak át. A beruházásra egy KEOP pályázaton nyert száz százalékos, vissza nem térítendő, csaknem 50 millió forintos támogatást a gyülekezet. Az intézményeknek összesen havi 7-800 ezer forint volt az áramfogyasztása. A naperőműnek köszönhetően a villamos energia a következőkben csak 10 %-os költséget jelent majd. A napkollektorokat felemelték, így azok alatt rendezvényeket is tudnak tartani.

Az ünnepi alkalmon részt vett a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is. Czibere Károly kiemelte, hogy ez a gyülekezet ékes példája annak, hogy hogyan lehet folyamatosan látni a körülöttük élők nyomorúságait és hogyan lehet folyamatosan keresni erre a megoldásokat és ezzel megújulni. „A kormány mindenkinek partnere kíván lenni, aki ezzel a látással rendelkezik, hogy nem hagyja magára a nélkülözőket, rászorulókat. A kormány elhatározott abban, hogy ezeknek a helyi közösségeknek, kezdeményezéseknek minden támogatást megad, hogy kiegészítse ezeket a helyi erőforrásokat és ne kiszorítsa azokat”. Hangsúlyozta, Magyarország akkor lesz erős, ha a szociális biztonsága erős, ami csak akkor lehet, ha a kormányzati segítség hozzá adódik a helyben élők látásához, programjaihoz, erőforrásaihoz.