Rendszerüzenet
2015. június 03.

Nemzedékek közötti hídépítés- Szeretethíd Debrecenben

Május 29-én, pénteken a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és a Dóczy Református Gimnázium több osztálya, mintegy 110 gimnazista vett részt a Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napok keretében a debreceni Honvédtemetőben hadisír-gondozáson Sajtos Szilárd százados, tábori lelkész vezetésével.

Mivel május utolsó vasárnapja a Hősök Vasárnapja is, és ezekben az években az I. világháború centenáriuma is zajlik, az összegyülekezettek Győri József igazgató úr és tanáraik vezetésével, a tógás diákok díszelgésével megkoszorúzták a Hősök Emlékművét és Dr. U. Szabó Gyula református főgimnáziumi tanár, a 39. gyalogezred tartalékos zászlósának sírját, aki 1914 októberében esett el a galíciai fronton.

Ezt a sírt egyébként egy korábbi hadisír-gondozáson fedezték fel „újra”, s azóta minden évben elhelyezik az emlékezés koszorúit a refis tanárok és diákok a tábori lelkésszel együtt.

A 110 diáknak köszönhetően most is megszépült a Honvédtemető. A diákok összeszedték a lehullott ágakat, lombozatot, felgereblyézték a sírokat, utakat, eltávolították a felesleges aljnövényzetet. Az általános karbantartás mellett ez most azért is volt különösen fontos, mert a következő napokban leplezik le a 2011-ben, Afganisztánban elhunyt két debreceni katona emléktábláját a Hősök Pantheonjában, így megújult, méltó környezetben tudnak összegyűlni az emlékező bajtársak, katonák, hozzátartozók.  

A Világ Világossága Tanoda munkatársai, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium diákjai és a Cigánymissziós gyülekezet tagjai közösen a Debreceni Cigány Tanoda megszépítésén munkálkodtak a Szeretethídhoz kapcsolódóan még május 29-én. A kertrendezés mellett, játszóházi játékokkal és különböző versenyekkel várták a gyermekeket. Az egész napos program istentisztelettel, majd szeretetvendégséggel zárult. 

Az idei Szeretethíd debreceni megnyitóját május 30-án tartották a Pallagi úti Idősek Otthona előtt, ugyanis most az Idősek Háza lakóit lepték meg műsorral, süteményekkel az önkéntesek, akik az állomásról nosztalgia villamossal érkeztek a helyszínre. A megnyitón a Helyőrségi Zenekar zenésműsorral szolgált. Az önkéntesek a hajléktalanokat is megvendégelték az Idősek Otthona kertjében. A Debreceni Rotary Club Ifjúsági Tagozata készítette el a meleg ételt és osztotta ki a rászorulók között.

Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója a megnyitó után elmondta, hogy a mostani Szeretethíd azért volt más, mint az eddigiek, mert a szeretet hídját fiatalok építették az idősek felé, ami jelzi azt, hogy a Szeretetszolgálat fontosnak tartja a nemzedékek közötti hídépítést, de üzenete volt annak is, hogy egy egyházi szervezet egy önkormányzati fenntartású intézménybe látogatott el most is, ahogyan tavaly.

Ezek mellett több helyszínen is építették a szeretet hídjait. A kunmadarasi reptéren a Polgármesteri Hivatal szervezett gyermeknapot, amelybe az MRSZ "Szovjet légihídból református szeretethíd" mottóval kapcsolódott be, itt a Református Nevelőszülői Hálózat szervezésében 150 gyermek és nevelőszülő csatlakozott a helyi ünnepséghez többek között süteményt és ásványvizet osztottak. Debrecenben a Széchenyi kerti református gyülekezet templomának kertjében, a már hagyományos módon megrendezett Egyháztáji vásáron is édességekkel várták az árusokat és az érdeklődőket az önkéntesek.

A határ túloldalán lévő Biharvajdán pedig 21 hollandiai önkéntest vont be a programba a Magyar Református Szeretetszolgálat. A Kampeni Református Építészeti Szakközépiskola diákjai egy hétig a falu diakóniai konyhájának felújításán dolgoznak.

A Szeretethíd még 31-én is folytatódott Debrecenben, ugyanis a Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei érzékenyítő játékkal vettek részt a városi, gyermeknapi programokban.  

Szöveg: Sajtos Szilárd/ttre.hu