Rendszerüzenet
2015. június 02.

Gyönyörködni és gyönyörködtetni- Véget ért a 9. BihArt

Idén már 9. alkalommal szervezte meg a Biharkeresztesi Református Egyházközség és a Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a BIHART Református Művészeti Fesztivált május 25 és május 31 között. 

Az egy hetes programsorozaton ezúttal is több ezren vettek részt és minden korosztály képviseltette magát. A megnyitó istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

A rendezvény egykor, egy regionális néptánc-találkozóból nőtte ki magát, és ma már a legkülönfélébb színes programok kavalkádját kínálja. A legfontosabb célja azonban most is változatlan: alkalmat adni az együttlétre, megmutatni a közösség erejét.  

A rendezvénysorozat kínálatában szerepelt egyebek mellett kiállítás, koncert, sport, de ennek keretében szervezték meg a Szeretethíd helyi önkéntes akcióját, és kiemelt programpontja volt a 14. Bihari Regionális Néptánctalálkozó, amelyen idén is több mint ötszáz táncos vett részt. Nagy Zsolt, a Bihari Református Egyházmegye esperese kiemelte, hogy igyekeznek mindig olyan programokat szervezni, amelyek minden korosztályt megszólítanak, ezzel is közelebb hozva a nem gyülekezeti tagokat az egyházhoz. A fesztivál így nem csak a reformátusokat és csak a biharkeresztesieket vonzza, idén is többen ellátogattak a BihArt programjaira a szomszéd településekről, sőt Nagyváradról is, ugyanis a Gárdonyi iskola művészeti tanszakán, a zeneművészeti ágban nagyváradi tanárok tanítanak, így ebben az évben a határon túliakat is meg tudták szólítani.

„Nem csak gyönyörködtetni jó, hanem gyönyörködni is! A rendezvény célja, hogy megmutassuk, azért mert nem egy megyeszékhely Biharkeresztes ugyanannyi szépséget, tehetséget rejt magában és cél a szórakozás és szórakoztatás is”- hangsúlyozta Nagy Zsolt. A Biharkeresztesi református Egyházközség esperes-lelkipásztora kifejtette azt is, hogy az idei rendezvény részben a Hirdesd az Igét programhoz is kapcsolódott, ugyanis úgy véli, hogy igehirdetés lehet egy gála, egy koncert, és az is, amit látunk, érzékelünk és az a közösségépítő szerep, amit a BihArt betölt, tud kapcsolódni ehhez a programhoz.

A jövő évi fesztivállal kapcsolatban Nagy Zsolt elmondta, hogy mivel 2016-ban Gárdonyi Zoltán az iskola névadójának és fiának, Gárdonyi Zsoltnak közös jubileuma lesz, így a 10. BihArton ezt a kettős jubileumot is szeretnék megünnepelni.

Letöltés