Rendszerüzenet
2015. június 02.

Kettős ünnep Bárándon

Együtt ünnepeltek a konfirmandusok, és az ötven évvel ezelőtt konfirmáltak május 17-én a bárándi református gyülekezetben. Szép keretet adott az istentiszteletnek, hogy a most fogadalmat tévők, és a jubilálók is 17-en vettek részt az ünnepi alkalmon. 

A bárándi gyülekezetben sok éve hagyomány, hogy a konfirmáció vasárnapján az ötven éve konfirmáltak is újra találkoznak. Domahidi Péter lelkipásztor elmondta, hogy idén az istentiszteleten a jubilálók is újból konfirmációi fogadalmat tettek, megerősítve ezzel az ötven évvel ezelőttit. Az ünnepi alkalmon megemlékeztek azokról a lelkipásztorokról és konfirmandusókról, akik már nem lehettek jelen. A lelkipásztor elmondta, hogy 10 konfirmandust szólított magához az úr az ötven évvel ezelőttiek közül. Az istentisztelet utáni szeretetvendégség jó lehetőség volt a beszélgetésre. Itt nem csak az évek során egymástól távolra került gyülekezeti tagok találkozhattak újra, hanem a generációk is közelebb kerülhettek egymáshoz a beszélgetés során.

Domahidi Péter lelkipásztor 2014. szeptember 4-e óta szolgál Bárándon. A lelkész elmondta, hogy a 17 fős konfirmandus csoport nagyon jónak számít a településen. A 2600 lelkes község többségében református, minden évben egy igazi népünnepélyként éli meg a konfirmációt. Nyolc hónapos felkészülés áll a fiatalok mögött, hetente tartottak konfirmáció előkészítő alkalmat – számolt be a lelkipásztor, aki elmondta, hogy neki külön örömet jelentett, hogy szombat este a konfirmandusok szülei közösen díszítették fel virágokkal a temlpomot.

Az ünnepi istentiszteleten háromszázan vettek részt, ebből több, mint kétszázötvenen vettek úrvacsorát. Domahidi Péter lelkipásztor elmondta, hogy alapvetően templomba járó közösség a bárándi, egy átlagos vasárnap is mintegy százötvenen vesznek részt az istentiszteleten. Anyák napján tizenketten keresztelkedtek meg. A gyülekezetben kórus is működik, így az ünnepek fényét zenei szolgálat is emeli. A lelkész elmondta, nagy örömöt jelent neki, és Isten áldásának tekinti, hogy a gyülekezetben minden korosztály megatlálható. Örömmel számolt be arról is, hogy a most konfirmáltakból egy ifjúsági csoportot alakítanak, így jó esély van arra, hogy a fiatalok megmaradnak a gyülekezet közösségében a jövőben is.    

Komorné Csernáth Erzsébet