Rendszerüzenet
2015. június 01.

Új fizikalabor a Bethlenben

Az öregdiákok és az iskola összefogásából megújult a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium fizika laboratóriuma. A gimnázium nemrég elhunyt, jeles fizikatanáráról, Bodrogi Sándorról elnevezett oktatótermet május 30-án avatták.

A SzTE TTIK Kutató Iskolája pályázat 150 ezer forintos támogatására alapozva az iskola fizikatanárai az öregdiákok segítségét kérték a felújításhoz szükséges források előteremtéséhez, maguk is jó példával járván elöl. A várakozásokat messze felülmúlva az egykori tanítványok és tanárok felajánlásaival együtt 632 ezer forint gyűlt össze A Vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumért Alapítvány számláján. Ebből az összegből az iskola az elektromos tanulói mérőhelyek, a központi kapcsolótábla kialakítását és új tanulókísérleti eszközt vásárlását oldotta meg.

alt

A fenntartó jóváhagyásával az iskola saját erőből mintegy egymillió forintot fordított a teremfelújításra, a falak és a tanári asztal festésére, a parketta csiszolására és újralakkozására, a katedra megerősítésére és az elektromos fali csatlakozók cseréjére. Az interaktív tábla mellett egy korszerű táblapár felszerelése is segíti az oktatást.

A sikeres oktatómunka folytatásáért

Míg országosan az érettségizőknek kevesebb, mint 2 %-a érettségizik fizikából emelt szinten, addig a Bethlenben ez az arány 10 % körül mozog. A megújult laboratóriumra nagy szüksége volt az iskolának, hogy az emelt szinten érettségiző diákok is méltó körülmények között felkészítülhessenek a szóbeli vizsga mérési feladataira. Emellett a hagyományos matematika-fizika tagozat, valamint a nyolcosztályos képzés keretében nemrég indult természettudományos tehetséggondozási csoport fizikaóráin is az eddiginél több lehetőséget ad a tanulói kísérletezésnek.

alt

Az alapítók iránti tiszteletből

Bodrogi Sándor tanár úr 1963 és 1997 között tanított fizikát a gimnáziumban. Kiváló szakmai munkája és embersége miatt öregdiákok több generációja zárta szívébe. 1967-ben tanártársával, Márok Istvánnal az akkor induló fizika tagozat elektromosságtani tanulókísérleti igényei miatt létrehozták a fizika laboratóriumot. Az eszközök elavulása tette szükségessé a felújítást, amelyet összesen másfél millió forint értékben végeztek el a gimnáziumban.

A közelmúltban elhunyt legendás fizikatanár emlékére nevezték el a megújult fizika laboratóriumot.

Az átadó ünnepségen Kádár Péter igazgató köszönetet mondott a támogatóknak. Az ünnepségen Szabó Gábor rektor a készülő ELI-ről tartott előadást, míg egykori diáktárs és a volt tanítvány, Gyulai József akadémikus és Berecz János munkaközösség-vezető szólt a névadó emlékéről és a tantárgy szeretetéről, jelentőségéről.

(Bethlen Sajtószolgálat)

Fotók: promenad.hu