Rendszerüzenet
2015. május 28.

Szeretethíd Debrecenben 2015-ben is

Tavaly több mint 16 000 résztvevője volt a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd - Kárpát-medencei református önkéntes napok - programjának, amelyet idén is megszerveznek a cívisvárosban. A rendezvény debreceni megnyitóját idén a Pallagi úti Idősek Otthonában tartják május 30-án, ahová a tervek szerint nosztalgia villamossal juthatnak ki az érdeklődők, akiket süteménnyel kínálnak majd meg a villamoson az önkéntesek.

A Szeretethíd önkéntesei megszépítik majd a Honvédtemetőben található sírokat, műsort adnak az Időseknek, és különböző programokkal várják majd az érdeklődőket május 30-án. A program idei fővédnökei: Szinetár Dóra színésznő, valamint Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

A SZERETHÍD Debrecenhez és az itteni irodához kötődő programjai:

Május 30.

- 9:00 Debrecen MÁV állomás elől indul a nosztalgia villamos, ezen önkéntesek süteményt szolgálnak fel. A Szávay Gyula utcai Idősek Otthonának lakói ezzel érkeznek a megnyitó helyszínére. A villamos háromszor fordul és szállítja ingyen a süteményosztókat és a felszállókat, ezzel is jelezve a széleskörű akciónkat.

- 9:30 MEGNYITÓ

Helyszín: Pallagi úti Idősek Háza, Debrecen

Beszédet mond: Kmetti Béláné Intézményvezető, a Polgármesteri Hivatal képviselője,  Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, Pál Sándor, MRSZ kuratóriumi elnök.

A Helyőrségi Zenekar és két fiatal debreceni meglepetés vendég szolgáltatja a zenés műsort. Az MRSZ-önkéntesek süteménnyel köszöntik a jelenlevőket.

- 12:00 Hajléktalanok megvendégelése az Idősek Otthona kertjében. A Debreceni Rotary Club Ifjúsági Tagozata meleg ételt főz és oszt a hajléktalanoknak. Utána süteménnyel, ásványvízzel kínálják a megjelenőket.

- 9:00 – 17:00 Kunmadaras Reptér: A kunmadarasi reptéren a Polgármesteri Hivatal szervez gyermeknapot, amelybe az MRSZ "Szovjet légihídból református szeretethíd" mottóval kapcsolódik be. Itt 150 gyermekek  és nevelőszülő (Református Nevelőszülői Hálózat szervezésében) csatlakozik a helyi ünnepséghez, és vesz részt a helyiek színes műsorában. Süteményt és ásványvizet osztanak, valamint átadják a Szeretethimnusz szövegét. A gyereknapon várhatóan Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is köszöntőt mond.

- 8:00 – 11:00 Egyháztáji Vásár: Debrecenben a Széchenyi kerti templom kertjében, süteménnyel várják az érkező vásárlókat és árusokat. Ezen a napon, ezen a helyszínen egyházmegyei ifjúsági találkozó is zajlik.

Május 29.

- Szeretethíd Határok nélkül: A határ túloldalán lévő Biharvajdán 21 hollandiai önkéntest is bevonunk a programba. Ők a Kampeni Református Építészeti Szakközépiskola diákjai, akik egy hétig a falu diakóniai konyhájának felújításán dolgoznak.

- Honvédtemető: A református kollégisták, több mint 150 gyermek, több éves hagyományukat folytatva az I. és II. Világháború hősi halottainak sírját teszik rendbe.Dr. U. Szabó Gyula, a Református Főgimnázium tanára 1914 októberében esett el a galíciai fronton, de az egész világon 2014 és 2018 között az első világháború centenáriuma van. A sírok gondozásával, valamint koszorúzással a diákok erre emlékeznek, emellett május utolsó vasárnapja a Hősök vasárnapja. 

- A WISZ programja: A Világ Világossága Tanoda munkatársai, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium diákjai és a Cigánymissziós gyülekezet tagjai közösen a Debreceni Cigány Tanoda megszépítésén munkálkodnak május 29-én. A tervek között szerepel 11 órától kertrendezés, virágültetés, a másnapi kirándulás előkészítése, valamint a délutáni programban 13:30-tól a gyerekek között játszóházi foglalkozások szervezése, versenyjátékok. A nap zárásaként közös istentisztelet lesz, majd ezt követően szeretetvendégséggel zárul a nap. Az időtartam körülbelül 11.00 és 18.00 óra közötti, a résztvevők száma 29 regisztrált fő: WISZ hallgatók, Tanodás munkatársak, gyülekezeti tagok.   

Május 31. 

- 10:00 – 17:00 Kölcsey Központ gyermeknap: Az MRSZ munkatársak és önkéntesek érzékenyítő játékkal vesznek részt a város szervezésében zajló gyermeknapi programban.

- Süteménykészítés, virágültetés: A Szeretethíd debreceni programjához csatlakoznak a Szabadságtelepi gyülekezet önkéntesei és azok a gyülekezeti tagok, akik egy-egy tepsi süteménnyel járulnak hozzá az akciónkhoz. Az MRSZ önkéntesekkel a megnyitó előtti napokban virág-, örökzöld- és emlékfa-ültetéssel teszik szebbé az Idősek Háza környezetét.