Rendszerüzenet
2015. május 21.

Kiállítás és megújulás az Árpád téren

Isteni rangú személy a Szentlélek, akire szükség van az újrateremtéshez!- emelte ki prédikációjában a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Fekete Károly, május 17-én a Debrecen- Árpád téri Református Egyházközség templomában hirdette Isten Igéjét.

Fekete Károly kifejtette, hogy két tévút létezik a Szentlélekkel kapcsolatban: az egyik az alábecsülés, a másik a túlzott rajongás. A Szentlélek munkálkodását onnan ismerhetjük fel, hogy a Krisztusi hit elkezd működni bennünk, amelyik nem nézi le, éa nem is hagyja figyelmen kívül a szeretet himnuszát. A Lélek közvetít, képes rá, hogy behozza életünkbe mindazt a jót, amire vágyunk. Szándéka és ajándéka pedig az, hogy erőt adjon, félelemmentes, józan, emberszerető erőt.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke prédikációja végén kiemelte, fontos, hogy megújuljon a templom, hogy ez élet tere lehessen, és ne veszélyt jelentsen a gyülekezetre. Fekete Károly mindezt azért emelte ki, mert az egyházközség a közelmúltban hosszú várakozási idő után megkapta a város engedélyét a templom külső felújítására.

Ezzel kapcsolatban Veres János lelkipásztor elmondta, hogy a gyülekezet egy évvel ezelőtt 44 millió forintot kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) és a projektet ez év május 31-ig be is kellett volna fejezni, de ez nem valósulhatott meg, mert Debrecen Megyei Jogú Város Építészeti- Műszaki Tervtanácsának engedélyét a beruházásra hosszas egyeztetés után csak most májusban kapta meg az egyházközség.  A gyülekezet így hosszabbítást kért az EMMI-től, így a munkálatok október 31-ig kell, hogy befejeződjenek. A közeljövőben elkezdődő beruházásnak köszönhetően a templomtorony és az első két lépcsőház újulhat meg.

A május 17-i istentisztelet különlegessége volt, hogy az alkalom után Győrfi Lajos, Magyar Örökség-díjas szobrászművész és fia, Győrfi Ádám szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás az Árpád téri Református Egyházközség gyülekezeti termében, az Árpád Galériában. A tárlatot Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg.

 

A  Püspökladányban élő és alkotó szobrászok első közös kiállításán a magyar történelem elevenedik fel a látogatók előtt. Győrfi Lajos nevéhez fűződik például a Berettyóújfalu főterén álló Kádár vitéz lovas szobra. Győrfi Ádám, a lépcsőről lelépő Adyt ábrázoló, élethű szobrát pedig a közeljövőben tervezik felállítani a debreceni Ady Endre Gimnázium előtti téren. A Megformált idő elnevetésű tárlatot július 31-ig lehet megtekinteni. 

Az Árpád- téri gyülekezet szoros kapcsolatot ápol a Déri Múzeum Baráti Körével, ajánlásukra érkeznek a művészek és alkotásaik a gyülekezet galériájába, így minden évben három- négy közös kiállítást szerveznek az egyházközség gyülekezeti termében.