Rendszerüzenet
2015. május 15.

Hálaadás Hajdúnánáson

Elkészült a parókia épülete és megújult a gyülekezeti ház Hajdúnánáson. Ez alkalomból hálaadó istentiszteletet tartottak május 10-én, a helyi református templomban.

„A parókia mindenütt jeles háza a településnek. Jeles ház, mert jelzi, hogy a parókia mellett ott van a templom, de átvitt értelemben még többet jelent, ez az a hely, ahol csak egy ideig lakik az ember, jövevény, vándor. Átmeneti állapotra mutat, jelzi, hogy nincs itt maradandó városunk, mert a jövendőt keressük, az Isten országáig meg sem állunk. Ezért jel a parókiális ház”- mondta prédikációjában a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

alt

A parókiát építő gyülekezet és az ott élő lelkipásztor is átmeneti, bármilyen régen is szolgálnak itt, mégis csak egy átmeneti állapot, de amit jelez, az a még nagyobb jel. Jele annak, hogy az átmenetiség mellett van egy állandó, egy maradandó egy olyan feladat, amelyiket mindegy, hogy ki az átmeneti ember, vagy az átmeneti létet élő gyülekezet, nemzedékről nemzedékre hirdetni kell az Igét, és aki a parókiában lakik, az ennek az Igehirdetésnek az embere, mert az igehirdetés nemzedékeket köt össze- hangsúlyozta Fekete Károly.

alt

A hálaadó alkalmon a több mint 80 millió forintos beruházás részleteit Gacsáji Gábor lelkipásztor ismertette, aki beszámolt a több évtizedes szolgálata alatt eddig elvégzett munkálatokról is. Kiemelte, hogy a gyülekezet 1995 óta folyamatosan építkezik, mind tárgyi, mind lelki értelemben egyaránt. Az 1990-es évek elején a református általános iskola visszaigénylése és újraalapítása történt meg, majd 1999-2000-ben újra renoválták templomukat kívülről és belülről, Hajdúdorogon pedig gyülekezeti házat építettek és felújították a templomot. 2001-2003 között építették az idősek otthonát Hajdúnánáson, amelyet később 2005-ben bővítettek. 2006-ban átalakították a gyülekezeti házat és kialakítottak egy 230 férőhelyes gyülekezeti termet, az irodákat pedig modernizálták. 2009-ben az orgonát újították fel valamint új harangokat tartó szerkezeteket építettek.

alt

2009-2010-ben tornatermet építtettek az iskolához, majd új padsort is készítettek a templomban. 2011-ben a várossal kötött megállapodás alapján egy négy csoportos óvoda működtetését vették át valamint a szociális gondozási központ működtetését is. Ezek után merült fel a parókia kérdése. A presbitériummal együtt úgy döntöttek, hogy az 1964-ben épült és 1984-ben bővített, vizes és salétromos épületet nem újítják fel, hanem újat építenek. A munkálatok 2012 nyarán kezdődtek, akkor bontották el a régi épületet és tették le az új alapjait, télre pedig tető alá került az új parókia. 2013 októberében vált beköltözhetővé az épület, amelynek tetőzetét a tervek miatt össze kellett építeni a gyülekezeti házéval. Ez, és az apróbb belső munkák 2014 őszére készültek el. A város képviselőtestületének döntése értelmében 2014 nyarán vaskerítés épült a parókia és a gyülekezeti ház köré. A felújítási munkálatok során a gyülekezeti házban pedig többek között megtörtént az energetikai korszerűsítés, festés valamint a pince felújítása. Gacsáji Gábor lelkipásztor úgy gondolja, hogy így egy igazán modern, a mai kornak és elvárásoknak megfelelő épületegyüttese lett az egyházközségüknek.

alt

A beruházások mellett több program is megvalósult a gyülekezetben. Ezekről Kocsis Áron lelkész számolt be. Kifejtette, hogy a Leader pályázaton a Tasnádi Református Egyházközséggel együtt megpályázott és elnyert 48,5 millió forintnak köszönhetően négy nagyobb rendezvényt és négy szakmai napot is meg tudtak szervezni az elmúlt egy évben. A közös programok egyik célja volt, hogy ne csak a két település reformátusai között erősödjön meg a már évek óta tartó kapcsolat, hanem a két város lakossága között is, így programjaikkal igyekeztek mindenkit megszólítani- emelte ki Kocsis Áron. Az eltelt egy esztendőben így közösen szerveztek többek között ökogyülekezeti napot, Kölcsey napokat - Kölcsey Ferenc születésnapjának évfordulójához kapcsolódva- és Diószegi napokat- Diószegi Sámuelre emlékezve.

Az ünnepi alkalmon az elmúlt évek munkálatai mellett a jövő terveiről is beszámolt a Hajdúnánási Református Egyházközség lelkipásztora, Gacsáji Gábor, aki kiemelte, hogy szeretné a gyülekezet a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium gimnáziumi részét átvenni, de 2015 feladata még a gondozási központ felújítása, abból a 106 millió forintból, amit a közelmúltban egy KEOP pályázaton nyert az egyházközség. A munkálatok várhatóan még ebben a hónapban elkezdődnek és őszre befejeződnek, de ezek mellett az óvoda és az iskola energetikai felújítása és az épületek bővítése is fontos lenne- mondta beszámolója végén Gacsáji Gábor.

Fotók: Barcza János